Havi 5 millió az állami vezetőknek?

Eltörölték a bérmaximumot

2015/11/23

Jön a Kánaán az állami vezetőknek, hiszen egy szeptember 15-ei rendelet hatálytalanította azt a 2010-ben bevezetett intézkedést, mely szerint havi juttatásuk 2 millió forintban maximalizálható.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert november 15-ig kellett tájékoztatniuk a minisztériumoknak azoknak a vezetőknek a névsoráról, akik érintettek a változásban. Az értesítés arról szól, hogy a tulajdonosi irányításuk alá tartozó gazdasági társaságoknál és háttérintézményeknél a 2 millió forintos havi bérplafon eltörlése hány vezetőt érint, és jövedelmük emelése éves szinten mekkora többletköltséggel jár – írja a Világgazdaság.hu.

business conference microphones

A vezetői bérplafon nagyságrendje az eddig maximalizált 2 millió forintról 3-5 millió forintra növekedett. Így a pénzügyi szektorban dolgozóké 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték a havi apanázs összegét. Az újság értesülései szerint annak ellenére, hogy a vezetői fizetések legkorábban 2016-tól emelkedhetnének furcsa mód néhány állami intézmény irányítója már így is többet keres a “megengedettnél”. Eszerint a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója is egyaránt többet keres ennél az összegnél. Zolnai György és Balog Ádám fizetése már most meghaladja a havi bruttó 5 millió forintos határt, az egyéb juttatásokról nem is beszélve.

A Világgazdaság próbálta elérni az érintett vezetőket, de az intézmények nem kívántak hivatalos információt nyújtani. Ahogy a lap írja, ez csak azért érdekes, mert az állami intézmények vezetőinek fizetése közérdekből nyilvános adatnak minősül és mint olyan, kötelesek róla információt adni.

Hozzászólások