Házi gyártású kókusztej

Kókusztejes-currys csirke recept

2014/08/01

Sajnos a kókusztej nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, pedig nagyon egyedivé és pikánssá tud tenni egy-egy ételt, ráadásul még egészséges is.

Petruska Szonja
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Szerencsére van rá egy remek trükk, hogyan tudsz otthon saját gyártású kókusztejet kreálni, amiben ráadásul nincs semmilyen adalékanyag vagy tartósítószer, az elkészítéséhez pedig kizárólag türelem szükséges.

Nézzük, mi kell hozzá:

3 db (lehetőleg) friss kókusz és víz

Elkészítése:

Szedd ki a kókuszból a húst, majd reszeld le vagy aprítsd össze. Ha ez kész, mérd le a reszeléket, mivel ez alapján kell meghatározni a víz mennyiségét (10 dkg-hoz 5dl víz szükséges). Természetesen ez variálható. Ha hígabbat szeretnél, picit több víz kell hozzá, ha pedig sűrűbbet, akkor nyilvánvalóan kevesebb.

A víz egyik felét forrald fel, majd öntsd a kókuszreszelékhez, és kb. 8 órát hagyd állni. Ha letelt az idő, öntsd hozzá a víz másik felét, és turmixold össze.

kókusztej 2

Végül egy szűrésre alkalmas anyagon szűrd át egy tálba, és már ihatod is, vagy felhasználhatod alapanyagként főzéshez.

Adunk nektek egy tuti receptet! Ha szeretitek a keleti konyhát, biztos, hogy kedvetekre teszünk ezzel a finomsággal.

Kókusztejes-currys csirke recept (4 fő)

curry-pasta

Hozzávalók:

1 kg csirkemell

2 ek curry paszta (sárga)

2-3 db sárgarépa (vagy előre reszelt 200g-os sárgarépa)

fél fej jégsaláta

3-4 szál újhagyma

2 dl kókusztej

1 nagy doboz natúr joghurt

méz vagy édesítő

olívaolaj

mogyoró

teljes kiőrlésű tészta/ jázmin rizs (köretnek)

Elkészítés:

A csirkemelleket kockára vágjuk, enyhén megsózzuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyufára vágott sárgarépát, és az aprított újhagymát. Összepirítjuk, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak. Felöntjük a kókusztejjel, és a natúr joghurttal, hozzárakjuk a curry pasztát, és jól elkavarjuk. A végén hozzáadjuk a csíkozott jégsalátát, hogy picit megfonnyadjon, majd ízlés szerint ízesítjük a mézzel vagy édesítővel.

Tésztával vagy jázmin rizzsel tálaljuk, a tetejére pedig pirított földimogyorót szórunk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások