Házi kürtőskalács grillsütőn

A hideg napok legjobb édessége házilag

2016/10/19

A kürtőskalács az ősz és a tél velejárója, de igazából bármikor szívesen bedobunk egyet. Otthon elkészíteni nem a legegyszerűbb mutatvány de jó móka.

Az alap hozzávalókon kívül amire szükséged lesz a kürtőskalács elkészítéshez az a sütődorong, és a grillsütő. Hogy könnyebb legyen megcsinálni egy videót is mellékelek a recept végére. 

Hozzávalók: 

  • 600 g  búzaliszt 
  • 30 g  élesztő (friss)
  • 300 ml 2,8%-os tej
  • 2 evőkanál  kristálycukor
  • 2 db  tojássárgája
  • 2 db  tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 8 csipet  só
  • 80 g vaj (olvasztott)

A tésztára sütés előtt:

  • vaj (olvasztott)
  • kristálycukor

A dorongok kenéséhez:

  • étolaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, az összes hozzávalót hozzáadjuk, és a tésztát bedagasztjuk. Szép egyenletes legyen.

2. Ha kész, meghintjük a tetejét liszttel, konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten kelesztjük kb. 60 percig. A megkelt tésztát kilisztezett asztalra borítjuk, és 4 mm vastag négyzetre nyújtjuk. A téglalap hosszabbik oldala kb. 50 cm legyen. Hosszában csíkozzuk fel a tésztát 1,5-2 cm széles csíkokra. Annyi kürtőskalács lesz, ahány csík lett.

3. A dorongokat jó vastagon beolajozzuk. A tésztacsíkokat a dorongokra csavarjuk, majd az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a dorongot. A tészták felületét lekenjük vékonyan olvasztott vajjal, vagy étolajjal, és vasatagon kristálycukorba forgatjuk a dorongokat.

4. Ezután a grillsütőn, közepes erősségű parázs fölött 5-10 perc alatt szépen megsütjük a kalácsokat folyamatosan forgatva őket, míg a cukor karamellizálódik rajtuk. Igény esetén a parázsról levéve rögtön kókuszreszelékbe, darált dióba, vagy kristálycukorba forgathatjuk őket. Majd melegen húzzuk le őket a dorongokról. 

Jó étvágyat!

Hozzászólások