Házi majonéz, garantált hozzávalókból

Tudd, hogy mi kerül az asztalodra!

2016/02/03

Még a gondolattól is kiráz a hideg, ha megtudod, hogy mi van egy párizsi belsejében? Szereted az egészséges, tartalmas ételeket, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Mától ez sem lesz gond, ha az RC News gastro rovatát olvasod, hiszen mi figyelünk az összetevőkre is, nem csak a küllemre. Ma jöjjön egy egyszerű, de finom majonéz, hogy biztosan sikerélményed legyen!

Ha lehet az ételek elkészítésénél nagyon figyelek arra, hogy minél kevesebb tömegtermelésben gyártott hozzávalót használjak. Nem ítélem el azt, aki a gyorsaság és praktikum miatt ezekből az összetevőkből dolgozik, de ha magunk készítjük el, sokkal izgalmasabb, és biztosan tudjuk mit rakunk bele.

Sok ilyen receptet fogok megosztani a jövőben, most elsőként az otthon elkészíthető majonézt.

Összetevők:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl jó minőségű étolaj (napraforgó olaj, mert nincs mellékíze)
  • 1 csipetnyi só (ízlés szerint)
  • 1 csipetnyi cukor (ízlés szerint)
  • 1,5 tk. mustár
  • 1 tk. citromlé
  • 1 csipetnyi fehér bors

Elkészítés:

  • A tojás sárgáját egy közepes tálba tesszük és egy habverő segítségével gyors habarás mellett nagyon lassan csorgatva hozzá adjuk az olajat.
  • Az egy tojás sárgája felveszi a teljes olaj mennyiséget és egy halványsárga krémet kapunk belőle. A nehezén túl is vagyunk.
  • Ezután hozzáadjuk a többi összetevőt és jól elkeverjük.
  • Kóstoljuk, ha kell még ízlés szerint bármelyik összetevőből tehetünk bele.

TIPP

Az alap majonézt pikánsabbá tehetjük pl. frissen reszelt tormával, vagy esetleg chillivel, stb.

Ez az adag kb. egy 4 tagú család esti szendvicsére elég. Érdemes kiszámolni a felhasznált adagot, mert ellentétben a boltban kaphatóval, ami hónapokig eláll, ezt nem javaslom 3 napnál tovább tartani hűtőben sem.

 

Jó étvágyat!

Hozzászólások