Hétfőn hivatalosan is megérkezik a nyár

Akár 30 fokos melegre is számíthatunk

2015/06/01

Júniussal nemcsak a naptári nyár érkezik meg, beköszönt az igazi kánikula, akár 30 fok körüli hőmérsékletet is mérhetnek helyenként. Hétfőn még megnövekedhetnek a gomolyfelhők, de országszerte többórás napsütés várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Hétfőn a fátyolfelhők és az erősebben megnövekvő gomolyfelhők mellett többórás napsütés is várható. Helyenként alakulhat ki záporeső, zivatar – amelyre a Dunántúlon és az Északi-középhegységben van nagyobb esély. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán a holnap kialakuló zivatarok környezetében lehetnek átmeneti viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 29 fok között alakul, a magasabb értékekkel a Dél-Alföldön.

Blossoming branch of a white lilac close-up

Időjárási helyzet Európában

A Mediterráneum térségében magasnyomás alakítja az időjárást, arrafelé sokat süt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke általában 25, 30 fok között alakul, csupán Spanyolországban van néhány helyen ennél melegebb. Ugyanakkor hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra hűvösebb légtömeg található, ennek megfelelően a maximum-hőmérséklet jellemzően nem haladja meg a 20 fokot; ez alól csak a Kelet-európai-síkság a kivétel. Az a töltődő ciklon, amelynek középpontja a Skandináv-félsziget déli része fölött helyezkedik el, arrafelé jelentős mennyiségű (10-30 mm) csapadékot okoz. A hidegfront déli szakaszán, az Alpok keleti részein is előfordul lokálisan jelentős csapadékmennyiség.

A Kárpát-medence fölé hétfő estig 1-2 fokkal melegebb, szárazabb légtömeg érkezik, ismét erősödik a nappali felmelegedés.

Hozzászólások