Hétfőn jön a hó!

6-8 cm is eshet

2016/01/04

Hétfőn hazánktól délre egy mediterrán ciklon halad majd el, de a ciklon hatását mi is érezzük, ugyanis az ország legnagyobb részén emiatt esni fog a hó.

Hétfő reggel nyugat, délnyugat felől megérkeznek a havazást okozó felhők, melyek napközben egyre nagyobb területre terjeszkednek ki keleti, északkeleti irányba, így az esti órákban már az északkeleti tájakon is szállingózhat a hó, illetve gyengén havazhat. A Dunántúlon és a középső tájakon időnként feltámadhat a délkeleti szél, mely kisebb hófúvást is okozhat. Kedd reggel, délelőtt kelet felé távozik ez a csapadékmező, így a hét második napján a reggeli, délelőtti órákban a keleti, északkeleti tájakon még hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat. Összességében a legtöbb hó a délnyugati tájakon hullhat, ott akár 6-8 cm friss hó is eshet.

Hétfőn kezdetben keleten, északkeleten lehet még kevés napsütés, majd ott is megnövekszik a felhőzet.

Nyugat-délnyugat felől egyre többfelé kialakulhat hószállingózás, havazás, helyenként kisebb hófúvás, mely az esti órákra az északkeleti tájakat is eléri. A Dunántúlon és a középső tájakon feltámad a délkeleti szél. Délután -8, -3 fok várható.

Kettősfronti hatás várható.
havazás

Kedden este újabb csapadékmező érkezhet majd délnyugat felől a Dunántúlra, de ekkor már vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítanunk, ónos eső is előfordulhat! Hétfő reggel a kevésbé felhős keleti, északkeleti és északi tájakon ismét -10 fok alá süllyed majd a hőmérséklet, helyenként a fagyzugos völgyekben -15 fok is lehet, napközben pedig -2 és -7 fok közötti maximumokra van kilátás. Kedd délutántól viszont napról napra pár fokkal enyhébb időre számíthatunk, de a hét második napján az ország nagy részén még továbbra is fagyni fog délután.

Forrás: Időkép

Hozzászólások