Hétfőn még eshet, szerdán tér vissza a nyár

23-28 fokra számíthatunk

2015/06/29

Júliustól megérkezhet újra a nyár, szerdán már számíthatunk napsütésre, hétfőn még marad a változékony, esős idő.

Hétfőn eleinte a középső országrészben, délután már inkább keleten várható záporeső. Elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként zivatar is lehet. Több napsütés a Nyugat-Dunántúlon valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 13-17, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között valószínű.

Kedden délelőtt a Dunától keletre néhol előfordulhat zápor, esetleg zivatar, majd délután az Alpokalja térségébe sodródhat be egy-két zápor nyugat felől. A leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Nappal 24-29 fokig melegszik a levegő.

Július elsején, szerdán a sok napsütést csak néhány gomolyfelhő zavarja meg, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet 10-16 fok között valószínű. Napközben 26-30 fokig melegszik a levegő.  Csütörtökön is sok napsütésre lehet számítani. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakul.


A hétvégén, pénteken, szombaton és vasárnap is felhő- és csapadékmentes idő várható. Pénteken a leghidegebb órákban 13-18 fok, nappal 28-31 fok várható. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton 14-19, vasárnap 15-20 fok között alakul. Napközben szombaton 28-32, vasárnap 30-34 fokig melegszik a levegő.

iStock_000057198968_Small


Hétfőn estefelé még több helyen valószínű záporeső, néhol zivatar. Éjszaka a középső vidékeken lehet több a felhő, másutt jelentősebben csökken a felhőzet, számottevő csapadék már nem várható. Hétfőn eleinte a középső országrészben, délután egyre inkább keleten is a felhős ég lesz a jellemző, és főként ezeken a területeken alakul ki záporeső, elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként zivatar. A több napsütés – a fátyol- és gomolyfelhők mellett – a Nyugat-Dunántúlon valószínű. Az északi, északnyugati szél gyakran megélénkül, vasárnap a Dunántúlon többfelé meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 17 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 28 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:

Napok óta szinte változatlan Európa időjárása. A Skandináv-félszigeten hűvös van, a délutáni órák hőmérséklete a félsziget északi felén csupán 9 és 16, délebbre 17 és 21 fok között alakul. Továbbra is változékony, mérsékelten meleg az idő Északnyugat- és Közép-Európa országaiban. A délnyugatról egészen Észak-Franciaországig húzódó magasnyomás peremén egymást követik a délkelet felé vonuló nedves léghullámok. Oroszország délnyugati területein is változatos időt eredményeznek az ott lévő meleg levegőben kialakuló záporok, zivatarok, de ennek ellenére 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb már napok óta a Pireneusi-félsziget térsége, ahol az említett anticiklonnak köszönhetően felhőtlen az ég, és az erős napsütésben több helyen 40 fok fölé melegszik fel a levegő.

Hétfő estig a Kárpát-medence a délnyugati magasnyomás peremén marad, mérsékelten meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő alakítja az időjárást.

Hozzászólások