Hevesi Kriszta elárulja: miért nem ciki ma már pszichológushoz járni?

Miért érezzük kínosnak a pszichológust?

2017/08/16

Magyarországon az emberek nagy százalékban szentül meg vannak győződve arról, hogy pszichológushoz járni kínos. Miért lehet ez így?

Manapság már semmi nem tabu téma, nyíltan beszélünk a szexről, párkapcsolatokról, erőszakról. Azonban akad egy apró kis kérdéskör, -ami nem is annyira elhanyagolható- amiről sosem társalgunk, ez pedig a pszichológus meglátogatása. Amerikában, Hollywoodban a sztárok körében pedig kiemelten fontos szerepet játszik. Magyarországon ez évtizedek óta a ciki kategóriába tartozik, pedig a hazai stresszes társadalomra igazán ráférne egy remek szakember. És itt jön a buktató, amit tévesen még mindig sokan hisznek: ha pszichológushoz jársz, beteg vagy!

pszichologus

Megkerestük a témával kapcsolatban Hevesi Kriszta szexuálpszichológust, hogy szerinte mi lehet ennek az oka és igencsak logikus magyarázatot adott rá. A válasz egyszerűbb, mint hinnéd:

“Nagyon téves nézet az, hogy ha valaki pszichológushoz jár, annak mentális betegsége van. Ez a szemlélet még a pszichológia őskorába nyúlik vissza, amikor az orvostudománnyal egybefonódva vizsgálták a test és a lélek megbetegedéseit. Hippokratész, az ókor híres orvos tudósa után Freud is orvosként kezelte a viktoriánus korszak „divatbetegségeit“, így például a hisztériát. Azonban közel száz éve már a pszichológia kivált az orvostudományból. A pszichiátria megmaradt a klasszikus elmebetegségek gyógyításánál, míg a pszichológia fogalma alá már teljesen más területek tartoznak, más célokkal és módszertannal. A probléma az, hogy a hétköznapi emberek közül még ma is kevesen tudják megmondani, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között: míg előbbi a lelket fejleszti, utóbbi pedig elsősorban gyógyszerek segítségével igyekszik az olyan klasszikus pszichiátriai kórképeket kezelni, mint a skizofrénia, a paranoia, a borderline személyiségzavar vagy a major depresszió. Ezzel szemben a pszichológia viszonylag hétköznapibb problémákat érint, s inkább a teljes élet, sikeresség és a boldogság elérésének irányába mutat. Ezért a szakosodás például sportpszichológus, egészségfejlesztő szakpszichológus, szexuálpszichológus, munkapszichológus, pályaválasztási tanácsadó, párterapeuta. Összefoglalva, a lélektan tudománya céljaink és vágyaink megvalósításához, az elégedett élethez segít hozzá – s köze sincs már az elmebetegségekhez.“

 

(fotók: velvet.hu, eldia.com.do)

Hozzászólások