Hidrogénbomba robbant Észak-Koreában

Az ENSZ rendkívüli ülést tart

2016/01/06

Az észak-koreai állami televízió jelentette be, hogy sikeresen hajtottak végre kísérleti robbantást egy hidrogénbombával. A dél-koreai és kínai földtani intézet erős földmozgást érzékelt, ami arra utal, hogy ezúttal nem kamu a hír.

received_2491012060986581

Az észlelést az ENSZ és az USA geológusai is megerősítették. A robbantásra a mi időnk szerint ma hajnali háromkor került sor, amire Kim Dzsongun december 15-én adott engedélyt. Közleményük szerint a földalatti, 8 kilotonna erejű miniatürizált robbantás nem károsította a környezetet. Sajnos emellett Észak-Korea olyan tengeralattjáróról indított rakétákat is tesztelt, amik képesek a nukleáris töltetett célba juttatni, így az Egyesült-Államok nyugati partvidékét is simán letarolhatják Phenjanból.

A hidrogénbomba az atommaghasadáson alapuló atombombától sokkal hatalmasabb erejű, magfúzióval vált ki pusztítást, de sokkal nehezebb is létrehozni. A szöuli kormány és Japán is azt ígérte, hogy határozott lépéssel fog válaszolni a kísérletre, ami eléggé veszélyes légkört teremt a Föld keleti térségeiben. Az ENSZ biztonsági tanácsa ma összeül megvitatni a hirtelen kialakult helyzetet és vélhetően újabb komoly szankciókat vetnek ki a kommunista diktatúrára.

Maga a bejelentő videó első megnézésre még viccnek is tűnhet, hiszen a szokásos gagyi, komcsi stílusban, szegényes stúdió körülmények között készült sugárzás olyan, mintha egy alternatív múltból kaparták volna elő. Csak hát mégis az történik, hogy nukleáris fegyverekkel játszadoznak és más országokat fenyegetnek meg halálosan:

Hozzászólások