Hipnotikus hátsók bűvöletében

A szexuálisan provokatív tánc, amiben tényleg csak a seggrázás a lényeg

2016/02/16

Régóta léteznek olyan tradicionális táncok, amikben kötelező elemként szolgál az intenzív csípőmozgás. A brazil szamba és az afro-karibi stílusok esetében is egyaránt fontos szerepet tulajdonítanak a fenékrázásnak. A twerk kezdetleges formája Afrikában jelent meg először.

Egy 1927-es felvételen már kivehetőek a mozdulatok. Josephine Baker rendkívüli tempójú vonaglását banán táncnak nevezték.

Korunk termékenységi tánca lehetne a twerk, melynek lényege, hogy előrehajolva, terpeszállásban, a csípő kinyomásával, szexuálisan provokatív módon kell mozogni, populáris zenére. Talán egyszerűnek tűnhet a képlet, de nagy erővel tud hipnotizálni, akár egy Youtube videón keresztül is.

A “twerk” kifejezés a csavar (twist) és a ráz (jerk) szavakat hordozza magában. A szóösszevonás eredete nem ismert, csak spekulációk léteznek. Az afro-amerikai kultúrából indult. Először talán J Jubilee Do The Jubilee All című számában lett pontosan megnevezve a táncmozdulat, ami a Rázd meg! felszólítás után következett. “Twerk, baby!” A 90-es évek elején gyorsan elterjedt Amerikában. A sztriptíz bárokban és a hip-hop partikban is nagy sikernek örvendett ez a különleges, szuggesztív fenékmozgatás.

twerk

 

A 2000-es években robbant be igazán a pop világába. A Destiny’s Child tánckoreográfiáiban is jellemző volt az idomok hangsúlyozása, de Beyoncé Check On It című slágerében konkrétan elhangzik a twerk szó. A klipben félreérthetetlenül arra utalnak, hogy itt bizony a seggeket kell nézni.

2010-ben a Twerk Team tánccsoport elárasztotta a Youtube-ot home-videóival, melyekben megmutatják, miként kell ezt igazán művelni. Két évvel később már 74 milliós nézettségre tettek szert. Így kezdett el vírusszerűen embertől emberig terjedni és vált internetes mémmé az őrület.

Azóta megállíthatatlan a jelenség. A hírességek sokszor polgárpukkasztás céljából csinálják. Többek között

nickitwerk2

Nicki Minaj,

mileytwerk

Miley Cyrus,

rihannatwerk

és Rihanna is rázta.

Ám mindennek meg van a maga helye. Abszurd jelenet egy romániai fesztiválról:

Már kis hazánkban is lehet szakszerűen hátsófertályt ringatni. Állítólag edzésszinten segít az alakformálásban és kihozza az álmodott nőiességet.

Kedvet kaptál?

twerk2

 

Hozzászólások