A híres kilencven napos diéta

Válaszd szét az élelmiszereket!

2014/09/17

Környezetemben többen esküsznek erre a fogyókúrás módszerre, melynek az az elve, hogy szét kell választani az élelmiszereket. A kilencven napos diétát amerikai sportorvosok álmodták meg és dolgozták ki. Amit ígér, hogy mikor a kilencven nap letelik, garantáltan közel 20 kg-tól is megszabadulhatsz (már ha túlsúlyról van szó).

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Lássuk, miként működik ez a módszer!

A diéta, amellett, hogy megszabadulsz a súlyfeleslegtől, még az egészségedet is pozitív irányba befolyásolhatja. A magas vérnyomást csökkenti és a szervezetet helyes működésre állítja be.

A módszer lényege, hogy egy nap kizárólag egy féle táplálékot szabad fogyasztani, hogy a gyomor könnyedén tudja lebontani.

Négy különböző napot kell váltogatni, azonban fontos, hogy mindig minden esetben a napok sorrendjét tartsd be. A diétát a fehérjenap indítja, aztán a keményítőnap következik, majd a szénhidrátnap és végül a gyümölcsnap. Ez a négy féle nap követi egymást kilencven napon keresztül.

A kilencven napos diétánál a reggelinek mindennap kizárólag gyümölcsből szabad állnia, ez lehet frissen facsart gyümölcslé, vagy maga a gyümölcs (délelőtt bármikor elfogyaszthatod, azonban egy órával az ebéd előtt már nem szabad).

Fehérjenap

Ebédnek és a vacsorának is húsból (főzve, sütve, párolva), illetve tojásból, tejtermékekből (hatékonyság érdekében, tanácsos zsírszegény tejtermékeket fogyasztani), és salátából szabad állnia. Fontos, hogy a vacsora mindig kisebb mennyiségű legyen, mint az ebéd.

Keményítőnap

A keményítőnapon mindenféle zöldség fogyasztása megengedett (hüvelyesek, répa, kukorica, burgonya). Elkészítési módja lehet párolt, főzött, wokban készített. Keményítőnek számít a rizs, így ezen a napon abból is bátran ehetsz. Továbbá ezen a napon is nyers salátát korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz.

Szénhidrátnap

Lehetne nevezni a „bűnös napnak”. A szénhidrát napon engedélyezett a tészta, sütemények, pékáruk fogyasztása. Ennél a napnál is (mint minden napnál) a vacsora ugyanaz, mint az ebéd, csak kisebb mennyiségben.

Gyümölcsnap

Korlátlan mennyiségben bármilyen gyümölcsöt szabad fogyasztani a nap folyamán.

Fontos ennél a diétánál is a sok folyadékfogyasztás, sőt egy hónap után a gyümölcsnapot követően, kell tartani egy úgynevezett víz napot, majd folytatni kell a diétát a fehérjenappal.

90 napos diéta kép

Személy szerint én ezt a fogyókúrás módszert abszolút nem támogatom, mert a szervezetnek mindennap szüksége van fehérjére, rostban dús szénhidrátokra és vitaminokra. Nyilván ez egy rövid, tömör ellenérv, de lehetne még boncolgatni, hogy miért nem állja meg a helyét ez a módszer.

 

 

 

 

Hozzászólások