Hivatalos! Ezek a húsok rákot okozhatnak

A WHO megdöbbentő nyilatkozatot tett

2015/10/26

Alig néhány órája jelentette be a WHO, az Egészségügyi Világszervezet, hogy a feldolgozott húsok rákot okozhatnak, máris óriási lavinát indított el a kijelentés.

Nem véletlen, hiszen a nagy húsipari, húsfeldolgozó cégek kevésbé örülnek ennek a ténynek, szerintük valótlanság lenne azt állítani, hogy a feldolgozott húsok rákot okozhatnak, hiszen nagyon sok múlik az egyéni hajlamosító tényezőkön is. Ez utóbbit természetesen az orvosok és kutatók sem vonják kétségbe. Igaz, ami igaz, szakmán belül is van, aki nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy vissza kell szorítani a feldolgozott húsok – vagyis a szalonna, kolbászfélék és sonkafélék – fogyasztását, valamint a vörös húsokét, de a legtöbben mégis a szervezet iránymutatásaiban bíznak. A most feltárt kutatási eredmények alapján rákot okozhat, ha minden nap elfogyasztunk 50 gramm – vagyis alig két szelet – szalonnát. Az eredmények azt mutatják, hogy a vastagbél- és végbélrák esélye 18 százalékkal megnövekedett az érezhetően rendszeres fogyasztók körében.

Sausage and vegetables

Évente több százezren veszítik életüket a rákos megbetegedések miatt. A WHO kutatása rávilágított, hogy ezen betegségek kialakulásáért komoly százalékban felelősek a feldolgozott húsfélék. Veszélyességi szinten ebben a tanulmányban olyan kockázati tényezőkkel emlegetik együtt a rákot okozó húsokat, mint a dohányzás, az alkohol és a túlsúly. Az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy az olyan diéták, amelyek túlnyomó részt vörös húsokat tartalmaznak, szintén ártalmasak lehetnek az egészségre. Természetesen azt is hozzáteszik, hogy az alkalmanként elfogyasztott vörös hús nem jelent komoly veszélyt, de a mindennapos fogyasztástól óvva intik a felhasználót.

kolbasz (3)

Az ellenkező tábor természetesen azzal érvvel, hogy ezeknek az élelmiszereknek a nélkülözése olyan hiányosságokhoz vezethet, mint a nem megfelelő vas- és cinkbevitel, valamint bizonyos vitaminok előfordulása, amelyek ezekben az élelmiszerekben túlnyomó részt fellelhetőek. Az American Cancer Society viszont már évek óta azt szorgalmazta, hogy az emberek szorítsák vissza a vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztását, mert azok rákkeltő hatásúak. Most komoly alátámasztást nyert érvrendszerük.

És akkor jöjjön az ellenvélemény! “Véleményem szerint a csokoládé sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a vörös húsok. Persze ezt ritkán mondják, hiszen az iparágnak nem lenne túl jó reklám.” Olvass tovább!

csokolade

Hozzászólások