Hogyan szervezzünk tökéletes kerti partyt?

A részletekben van a lényeg

2014/07/25

A legszuperebb házigazda – hogy szervezzünk tökéletes kerti partyt?

Kerti partyt rendezni mindig remek mulatság! Legyen akár pici hátsó kertünk, ahol elfér egy asztal több székkel, vagy nagy udvarunk, a hangulatot illik megteremteni! Íme néhány remek tipp!

fotó: www.alchemyfineevents.com
fotó: www.alchemyfineevents.com

Egy kellemes nyári délutánhoz, estéhez már csak egy jó kis kerti party hiányzik! Ne csüggedjünk, ha úgy érezzük, kevés a hely, vagy nincs dús növényzettel teli udvarunk, hiszen egy hangulatos rendezvényhez nem fontos a hatalmas tér. Olykor egy terasz is elég, hogy az asztalt és a székeket elrendezzük rajta, valamint hogy – természetesen – dekoráljuk a helyszínt! Hogyan teremtsük meg a tökéletes kerti party környezetet?

A kerti bútorok

Elsősorban székekre és asztalra lesz szükségünk. Ideális, ha rendelkezünk kifejezetten kerti bútorokkal, de esélyes, hogy igénybe kell vennünk a beltéri székek közül is néhányat, ha sok a vendég. Ha nem elég hosszú a kerti asztal, egy kisebb, összehajtogatható asztalka jól jöhet, mellyel „toldást” készíthetünk a nagy asztal mellé, de ha nincs rá szükség, elrakható.

fotó: www.annagillar.se
fotó: www.annagillar.se

Az összképet úgy tehetjük egységessé, hogy a székekre azonos, színes, mintás párnákat teszünk, az asztalra pedig ugyancsak nyárias, hangulatos asztali futó kerül. Ha nem asztali futót használunk, a mutatós alátétekkel is ugyanolyan szép hatást érünk el! Melléjük azonos stílusú poháralátéteket készíthetünk ki, hogy a poharak alja se hagyjon nyomot az asztalon.

Kiváló megoldás a zsúrkocsi. A rágcsálnivalót, az apró szendvicseket, az italos üvegeket célszerű erre pakolni. Egy hosszabb asztalra kikészíthetjük a főételeket, büfé stílusban – így a vendégek kiszolgálhatják magukat, a házigazdának sem kell állandóan le-fel rohangálni.

Az étkészlet és az étel

Egy tisztességes terítésnél nem hiányozhat sem a precíz méretű és jellegű tányér – a fogásokhoz illően -, a megfelelő evőeszközök a felszolgált ételekhez, valamint a szalvéták. A szalvétákat érdemes tartóba helyezni, nehogy egy váratlan szellő mindet lesodorja.

fotó: www.blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au
fotó: www.blog.fantasticcleanersmelbourne.com.au

A főételhez mindig jár valamilyen saláta kerti party esetén, természetesen salátaöntettel vagy mártással. Kerti rendezvényeken általában húst szolgálnak fel, zsemlékkel vagy apró kenyérkékkel. Nem maradhatnak el a kis falatok sem, melyeket fogvájóval kaphat fel a vendég és gyorsan eltüntethet a szájában!

Legyen az asztalon fűszer, só, bors, szósz, ha kell, esetleg ketchup, amelyekkel a vendégek tovább ízesíthetik az ételeket. A romlandó élelmiszereket azonnal kell felszolgálni, és fogyasztásra kínálni! Egy órán belül ki kell cserélni frissekkel. Az ételeket mindig érdemes lefedni hálós fedővel, nehogy megmásszák őket a bogarak. A terítőket is rögzítsük megfelelően az asztalhoz!

A bár

Egy kerti party alkalmával italokat sem árt bekészíteni. Likőrök, sör, bor, szóda, jég megfelelő mennyiségben mindig legyen, utóbbi sima üdítőbe és koktélhoz is kiváló. A jeget fémvödörben célszerű tartani.

fotó: www.www.indulgepartyblog.com
fotó: www.indulgepartyblog.com

Ami a poharakat illeti, legyenek mindig tökéletesen tiszták, és ne feledkezzünk el arról, hogy többféle italtípust igazán igényesen különféle poharakban szolgálunk fel. Ha vannak, használjuk őket legalább kerti party alkalmával!

A bárként szolgáló asztal mellett tartsunk egy kis szemeteskukát, hogy az eldobható tányéroktól, szalvétáktól, csontoktól mindenki megszabadulhasson.

Az árnyék fontossága

Mindig biztosítsuk a hűvöset a kerti partyn. Az asztal vagy asztalok fölé helyezzünk napernyőt, feszítsünk ki árnyékot adó vásznat. Ha nagyon erős a nap, naptejet sem árt készenlétbe helyezni, ha valakinek szüksége lenne rá.  Estére célszerű bekészíteni rovarirtót – legyen az gyertya, elektromos készülék vagy spray. Ha szükséges, néhány kendőt is készítsünk ki azoknak, akik nem számítottak a hűvös estére és nem hoztak magukkal pulóvert.

fotó: www.quakerrose.com
fotó: www.quakerrose.com

Ha estébe nyúló a buli, kiváló hangulatot teremthetünk apró lámpásokkal, gyertyákkal, fáklyákkal – de azért legyünk óvatosak a láng körül!

Hozzászólások