Hol a laptopod? A zsebemben!

Akkora számítógép került piacra, ami egy tenyérben elfér

2015/01/29

A kilencvenes években, amikor még mindenkinek termetes asztali számítógépe volt otthon, nehéz volt elképzelni, hogy az a behemót húsz év múlva még annál is kisebb lesz, mint egy matematika órán használt számológép. Pedig a legújabb PC-t akkorára tervezték, hogy elférjen egy farzsebben.

Az Intel már a januári, Las Vegas-i CES technológiai kiállításon előrukkolt egy olyan, Compute Stick nevű miniszámítógéppel, amely kényelmesen elfér az ember zsebében (tulajdonképpen akkora, mint egy duci pendrive), az ára pedig nagyon barátságos, 25 ezertől 42 ezer forintig.

micropc

A titok annyi, hogy az eszközt egy monitorhoz vagy egy tévéhez kell kötni, és teljes értékű PC lesz. Csak pár hét telt el azóta, de a Hannspree máris megfejelte egy hasonló elven működő, de még kisebb (és ezért könnyebben is csatlakoztatható) számítógéppel, a Micro PC-vel.

Az ára kicsit magasabb, kétszáz dollár (55 ezer forint), de ez csak maga az eszköz. Egy komplett asztali szett – a stick kiegészítve monitorral, egérrel és billentyűzettel – ára ötszáz dollár (140 ezer forint). Egy komplett számítógépért viszont ez talán nem is olyan rossz, és nem kell cipelnünk az egészet (ami mondjuk így sem nagyobb, mint egy laptop), elég csak a Micro PC-t magunknál tartanunk.

És akkor a technikai részletek: Intel Atom Z3735F Bay Trail processzor, két GB RAM, 32 GB winchester, microSD, USB, microUSB, wifi és Bluetooth-kapcsolódási lehetőség, a szettben pedig 23 colos érintőképernyő, másfél wattos hangszórókkal.

Hozzászólások