Hol vannak a plus-size férfiak?

Pasikat akarunk!

2015/08/27

És tényleg? Hol is? Idestova négy-öt éve zajlik a női modellek körében a plus-size kontra csontsovány háború. Míg ők uralják a piacot, addig a férfi modellek ellavíroznak a farvízen. Lehet, hogy az aputest csak az első lépés volt?

Amióta betört a piacra Ashley Graham, Crystal Renn, Tara Lynn, és a legnagyobb méretekkel büszkélkedő, egyébként agyontetovált Tess Holliday, azóta próbálják az átlag nők is elhinni magukról, hogy helyük van a társadalomban. Mindeközben a háttérben a férfiak is próbálják kiharcolni a maguk szerepét, igaz talán ez az egyetlen olyan szakma, amiben csak nagyon keveseknek sikerül komoly hírnevet szerezniük a nőkkel szemben. Mégis, férfi létükre sokan érzik úgy, hogy ők a kamerák és kifutók világában szeretnének érvényesülni. Ha pedig már így van, akkor nem árt, ha az aktuális trendben is felveszik a harcot a nőkkel.

tess holliday
Tess Holliday, az úttörő

Josh Ostrovsky, a The Fat Jewish néven ismertté vált Instagram-sztár azzal szerzett magának hírnevet, hogy ismert embereket, jellegzetes szituációkat parodizált ki, nem spórolva a gúny- és irónia eszközével. Közel 6 millió követője van, ez a szám pedig várhatóan dagad, amint piacra dobja legújabb kollekcióját, kifejezetten kövér férfiak számára. A jövő hónapban megrendezésre kerülő New York Fashion Weeken mutatja be először a nagyközönségnek, ami teljesen érthető okokból a The Dad Fashion Show címet kapta. “Arra szeretném ösztökélni a hozzám hasonló férfiakat, hogy képesek legyenek elfogadni a saját testüket, és egyáltalán nem baj, ha némi súlyfelesleggel és enyhén magas koleszterinszinttel élik az életüket” – mondja Josh.

plus size férfi
Matthew Simko egyre több felkérést kap. / fotó: Instagram

Tény és való, hogy mióta dúl a plus-size forradalom, a nők önértékelés sokkal jobban előtérbe került; a pozitív testkép kialakítására indított hadjárat elsősorban nekik szól, hiszen ők az elsődleges elszenvedői a divat és trendek aktualitásának. Holott a férfiakban ugyanúgy buzog a megfelelési kényszer, csak kevésbé van ennyire az arcunkba tolva. Ha megvizsgáljuk a nemzetközi kifutókon látható trendet, a túlságosan feminin vonásokkal rendelkező fiúk jutnak nagyobb szerephez, teljesen elnyomva férfias értékeiket, testfelépítésüket és kiállásukat. A hétköznapokba is begyűrűzött ez a kép, ma már főleg piszkafalábú, arcba nyalt hajú férfiakat látni az utcán, akik még mindig azt hiszik, hogy a kilátszó alsónadrág menő, de egy inget képtelenek normálisan viselni.

Itthon egyelőre a női plus-size modellek helye is elég mostoha, nálunk csak néhányan akadnak, akik komolyabb sikert tudnak felmutatni. A férfiaknál erre jelenleg egyetlen példa sincsen. A modellkedés egyik fellegvárának számító briteknél mindössze három ügynökség van, aki túlsúlyos modellekkel foglalkozik, férfiakkal pedig egyáltalán nem. A németeknél már jobb a helyzet, itt három olyan ügynökség létezik, amelyik kifejezetten férfi plus-size modelleket futtat.

plus size férfi2
Ilyen, amikor egy jó pasi már plus-size modellnek minősül / fotó: Curve Model Agency

A férfiak ugyanolyan érzékenyek a divat hatásaira, mint a nők. Így érthető, ha ott toporog az ajtóban az igény a férfi plus-size modellekre. A velük szemben elvárt teljesítmény semmivel sem kevesebb, mint női társaiknál. Ugyanúgy feltétel az ápolt, igényes külső, a maszkulin megjelenés. “A vásárlók azt várják a modellektől, hogy úgy nézzenek ki, mintha csak tükörbe néznének” – mondja az egyik ügynökség vezetője. Ez pedig determinálj a férfi plus-size modellek létjogosultságát a piacon. Kérdés, képesek lesznek-e akkora hullámot generálni, mint női társaik.

A sztárokat is megviseli a kötelező divat, de próbálnak mindenkit elfogadásra ösztökélni! Nekik viszont még kiélezettebb a helyzetük. Legutóbb Kelly Clarkson keltett feltűnést alakváltozásával, az énekesnő szinte a felismerhetetlenségig elhízott. Nem ő az egyetlen, másoknak is meg kell küzdeniük a súlyukkal. Olvass tovább!

christina aguilera

Hozzászólások