Holland palacsinta

Az ízek kakofóniája

2016/07/19

A holland palacsinta legnagyobb jellegzetessége, hogy az édes ízeket variálja a sóssal. Elsőre kicsit furának tűnhetnek az összeállítások, de kifejezetten finomak!

Tavaly nyáron Rotterdamban vendégeskedtünk rokonoknál, amikor szóba került, milyen is az igazi holland palacsinta. Keresztanyám nem sokat lacafacázott, kocsiba ültetett minket, és elvitt a kedvenc palacsintázójába. A hely tulajdonosa mesélte el nekünk, hogy a titok az édes és sós ízek variálásában van. Én például egy garnélarákos-zöldséges verziót kóstoltam meg, amit leszórtak porcukorral és egy juharszirup-szerű öntettel. Első ránézésre nem kicsit kételkedtem, de miután megkóstoltam, megértettem, miért keverik az ízeket. 

Az alábbiakban adunk egy alapreceptet a tésztához, és egy egyszerűbb tölteléket, amivel el is készíthetitek. Hogy később mivel pakoljátok meg, annak már egyedül a fantáziátok szabhat határt!

Hozzávalók

A palacsintatésztához
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
A töltelékhez
  • 25 dkg bacon
  • 1 pohár tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 ananász konzerv

Elkészítés

  1. A palacsintatésztát jól kikeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk kelni.
  2. Míg kel, a szalonnacsíkokat bevagdossuk, és mindkét oldalát átsütjük, majd félretesszük.
  3. Ha elkezdjük sütni a palacsintát, minden palacsinta alá tegyünk 2 db szalonnacsíkot, és úgy öntsük rá a masszát. Mindkét oldalát süssük szép pirosra. Fejenként 2 palacsintával számoljunk.
  4. Tálaláskor a palacsinta szalonnás felét tejföllel meglocsoljuk, félbehajtjuk, erre is tejföl jön, majd reszelt sajt. Darabolt ananászt teszünk rá, majd forró sütőbe tolva a sajtot ráolvasztjuk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások