Horgas Eszter meg sem kapja örökölt vagyonát?

Vukán György százmilliót hagyott rá

2014/08/19

Horgas Eszter százmillió forint körüli összeget örökölt a tavaly elhunyt Vukán Györgytől, aki a fuvolaművészt a múzsájának tekintette. Csakhogy most úgy tűnik, a végrendelet nem hivatalos, ráadásul Vukán kisemmizett unokahúga is megtámadta azt.

A tavaly nyáron hunyt el a legendás zeneszerző zongoravirtuóznak nem volt sem felesége, sem gyereke, így amikor végrendeletét írta, barátai között nézett szét. Vagyona felét így végül Horgas Eszterre hagyta, akiről többször is állította, hogy a múzsájának tekinti, másik felét pedig a Máltai Szeretetszolgálatra bízta. Ám úgy tűnik, a kedvezményezettek jogi akadályba ütköztek.

„Valóban így van, rám hagyta a vagyonát, a zenei hagyatékát, a műveit, az összes jogdíjat. Ez óriási felelősség. Ezért Gyuri dolgozott meg, én pedig azt tervezem, hogy hozzá hasonlóan létrehozok egy alapítványt, amelyből a fiatal művészeket támogatnám. Azt mondta, én vagyok a múzsája, valószínűleg ezért hagyta rám a vagyonát, ami engem is nagyon meglepett” – nyilatkozta a Borsnak a fuvolaművésznő.

Ez az „óriási felelősség” egyes becslések szerint akár százmillió forint körüli összeget is érhet. A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas művész vagyona másik felének egy részét saját alapítványára hagyta, amely fiatal zongoristákat támogat pályájuk elején, másik részére pedig a Máltai Szeretetszolgálatot tűzte ki kedvezményezettnek, hogy a rászoruló időseknek segítsen.

horgas eszter

Vukán György egyetlen élő rokona a külföldön élő unokahúga azonban szinte semmit nem lát az örökségből: mindössze egy ékszert hagyott rá a nagybácsi. A kisemmizett rokon perrel fenyegette Horgas Esztert, aki reméli, nem kerül sor a jogi vitákra.

Az ügy most újabb fordulatot vett, kiderült ugyanis, hogy jogi akadályok miatt még senki sem kapta meg a neki járó részt az örökségből. A nagyjából kétszáz millió forintos összegről szóló dokumentumot ugyanis nem hitelesítette közjegyző, sőt más formai hiányosságok is találhatóak benne, így akár érvényét is veszítheti.

A hagyatéki tárgyalás újabb felvonása szeptemberben kezdődik, akkor ismét megtárgyalják a végrendelet körüli vitákat. Azt nem tudni, hogy érvénytelenség esetén hova kerül Vukán György hatalmas vagyona.

Hozzászólások