Hosszú Katinka két aranyérmet nyert egy nap alatt az Úszó EB-n

A nap végére 4 x 200-as váltónk is harmadik lett!

2014/08/22
Hosszú Katinka két aranyérmet nyert egy nap alatt az Úszó EB-n

Az első három szolidabb nap után szinte zubogtak a magyar érmek a berlini Európa-bajnokságon: Hosszú Katinka két aranyérmet nyert (200 vegyesen és 100 háton – megünnepelendő egyéves házassági évfordulójukat edző-férjével, Shane-nel), Biczó Bence 2012 után jóval erősebb mezőnyben tudott dobogóra ismét állni (ezüst 200 pillangón), míg Kapás Boglárka bronzérmesként zárt 800 gyorson, plusz említsük még meg Kozma Dominik két országos rekordját 100 gyorson (egyet délelőtt, egyet délután állított fel). A nap végén pedig csattanóként, valami egészen fenomenális teljesítményt nyújtva, a 4×200-as gyorsváltónk is harmadik lett!

Hosszú Katinka immár az 50-es medencében is meg tudta csinálni azt, amit eddig a rövid pályás versenyeken adott elő korábban elég rendszeresen: egy adott napon két érmet szerzett az Iron Lady, is mindjárt két aranyat. Kétszáz vegyesen gyakorlatilag nem volt ellenfele, miután Mireia Belmonte úgy gondolta, öt perc szünettel leúszható a 800 gyors és a kettő vegyes – nos, ez még a spanyolnak is sok volt. Így Katinka némiképp magányosan haladt az élen, s bár 2:08 alá szeretett volna csusszanni, ez végül is nem sikerült, bár 2:08.11-es ideje így is új Európa-bajnoki csúcs. Verrasztó Evelyn ugyanitt a negyedik lett – kicsit el volt kenődve, mert ha minden stimmel (sajnos, sem a hát, sem a mell nem tetszett neki), akkor simán érmes lehetett volna.

Hosszú Katinka - fotó: MOB
Hosszú Katinka – fotó: MOB

Hanem Katinka ezután nagyjából húsz percig regenerálódhatott, majd következett az – első – eredményhirdetés, amelyen Gyárfás Tamástól, a LEN kincstárnokától, a MÚSZ elnökétől átvehette az aranyérmet, aztán ki sem vonult a medencetérből, hanem csatlakozott a női 100 hát mezőnyéhez. Féltávnál még hátrébb haladt a többiekhez képest (negyediknek fordult), a második hosszon viszont egészen félelmetes tempót repesztett, és végül sikerült kiharcolnia az elsőséget (59.63) – még ha megosztva is a dán Mie Nielsennel. Ez minden idők első holtversenyes magyar aranyérme felnőtt világversenyen (a 2005-ös budapesti junior Eb-n a női váltónk ért el ugyanolyan időt az orosz kvartettel).

„Szerettem volna 200 vegyesen még jobb időt úszni, bemenni 2:08 alá, de ez sajnos most nem jött össze, mert hát nehéz egyedül menni – összegzett Katinka. – Ha van mellettem valaki, akiről tudom, hogy meg kell vernem gyorson, az más, nagyobb erőfeszítésre sarkall. Még ezt meg kell tanulnom, hogyha így elmegyek, miként préseljem ki magamból a maximumot mégis. Nem, a száz hát nem járt a fejemben, azt sikerült kizárnom, arra már csupán azután koncentráltam, hogy kijöttem a medencéből. És, hát megmondom őszintén, a száz hát az egyik kedvenc számom lett… Most említették, hogy utoljára Egerszegi Krisztina nyerte meg, és az mindig óriási megtiszteltetés, ha vele együtt emlegetnek, ő igazi példakép, igazi hős…” (forrás: MOB)

Hozzászólások