Ötzi, a gleccsermúmia zuzmózni volt

2019/10/30

Sokan kíváncsiak, hogy került Ötzi, az 5300 éves gleccsermúmia a hegyekbe egyedül és mégis mi a jó zuzmót csinálhatott ott, mielőtt jégbe fagyott. A kutatók legújabb felfedezéseiről a BBC számolt be. Mohák és más növények árulkodnak arról, hogy az ősember bizony hegyi növények után kutathatott.

A Glasgow-i Egyetem kutatói állapították meg, hogy Ötzi a dél-tiroli Schnals-völgyön át jött a hegyvidékre, ahol múmiáját 1991 szeptemberében megtalálták. Egy nyíl sebezte meg, mely eltalálta egy fő artériáját. Perceken belül elvérezhetett tőle, majd a jég áldozatává vált a füvesember.

A test körül a feltáráskor egyébként fagyott gombák és növények maradványai is voltak, ezért is indultak el a kutatók ezen a vonalon. Mostanra ezernyi fennmaradt moha és májmoha maradványt azonosítottak, melyek gyomrán és a ruházatán nyugodtak vele együtt a jégsírban. Úgy 75 növényfajt különítettek el a tudósok, melyeknek csupán a harmada volt a helyszínre jellemző növény. A többi alapján sikerült megállapítani, hogy honnan is érkezett a mai dél-tiroli régióba Ötzi.

 

Hozzászólások