Hózápor és nagy hideg jön

2016/01/16

Változóan felhős-napos időre van kilátás, legfeljebb helyenként alakulhat ki futó hózápor.

received_2491012060986581

Napközben a Dunántúlon erős lesz az északi-északnyugati szél, estére már másutt is felélénkül. A havas tájakon reggel már erősebb fagyok is előfordulhatnak, délután -1, +5 fok várható. Továbbra is hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Különösen a szívbetegek számára lehet megterhelő az időjárási helyzet. Többeknél fejfájás, a szeles dunántúli tájakon ingerültség, nyugtalanság jelentkezhet. 

Legfeljebb néhol alakulhat ki egy-egy hózápor, melyek környezetében csúszóssá válhatnak az utak, megnőhet a féktávolság. Alapvetően azonban napos idő várható, vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni. Főként az ország nyugati felén, de estétől másutt élénk, erős szél csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Hőtérkép

Vasárnapra délkelet felől megnövekszik a felhőzet, az esti órákban a déli, délkeleti határ mentén szállingózhat a hó. Északnyugat felé haladva vékonyabb lesz a felhőzet, a legtöbb napsütés is északnyugaton várható. Szeles napra készülhetünk, keleten viharos lökések is lehetnek. Hideg lesz, az ország nagy részén napközben is fagyni fog.

A jövő hét elején már országszerte alapvetően napos, de napközben is hideg, fagyos időre van kilátás, éjszakánként pedig a derült, szélcsendes, hófödte északi tájakon -12, -14°C is lehet. Hétfőn még szeles lesz az idő, keddre mérséklődik a légmozgás.

Szerdán kezdetben erősen felhős, borongós lesz felettünk az ég és kisebb havazás, hószállingózás az északi és keleti tájakon kialakulhat. Napközben többfelé már felszakadozik, kisüt a nap. A szél ismét feltámad, a hőmérséklet napközben 0, -5°C között alakul.

Forrás: Időkép

Hozzászólások