Humusz házilag

A Közel-Kelet legnépszerűbb étele

2017/02/22

A humusz a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kenhető étele. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek tahini
  • 1 ek római kömény
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 dl olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A csicseriborsót legalább dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, és 12-24 órán át magára hagyjuk. Ha időközben felszívná a vizet, öntünk még hozzá.

2. Ha kész, leszűrjük, és annyi tiszta vízzel, ami bőven ellepi, meg egy kanál szódabikarbónával 40 perc alatt puhára főzzük. A 40 perc nem szentírás, a fiatalabb borsó fele ennyi idő alatt is megpuhul, de akkor van kész, ha a szemeket villával könnyen el tudjuk nyomni.

3. A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, a főzővizét nem öntjük ki, mert szükség lesz rá! A római köményt mozsárban megtörjük (vagy őrleményt használunk), a fokhagymát lereszeljük.

4. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és simára turmixoljuk. A főzővizet két turmixolás között adjuk hozzá, hogy lássuk, mennyit vesz fel – akkor jó, ha krémes, de nem túl folyós, és nem fojtós. A kész humuszt meglocsoljuk olívaolajjal, és fűszerpaprikát szórunk rá.

Jó étvágyat! 

Hozzászólások