Humusz négyféleképp – isteni variációk

A Közel-Kelet kedvenc mártogatósa több verzióban

2017/08/14

A humusz a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb mártogatósa. Mutatunk most 4 szuper változatot. Selymesen krémesek, fűszeresek és nagyon finomak!

Klasszikus humusz: 

Hozzávalók:

  • 1 db csicseriborsókonzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 bögre tahini
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 tk csilipehely
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk fekete bors
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 2-4 ek víz
  • aprított petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés: 

1. A csicseriborsót, a fokhagymát, a citromlevet és a fűszereket aprítógépben összeturmixoljuk. 
2. Közben fokozatosan hozzácsurgatjuk az olívaolajat és a vizet, amíg krémes és sima lesz a humuszunk. 
3. Csilipehellyel, frissen aprított petrezselyemmel és pár csep olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. 

Sültpaprikás:

Hozzávalók: 

  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 db csicseriborsókonzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/4 bögre tahini
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1/2 tk csilipehely
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk fekete bors
  • 2 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kicsumázott és kimagozott paprikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 20-25 percig sütjük őket, amíg a héjuk megbarnul. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk őket. 
2. Aprítóépben összeturmixoljuk a csicseriborsót a fűszerekkel, a tahinivel, a citromlével, a fokhagymával és a sült paprikával. Közben lassan hozzácsepegetetjük az olívaolajat, amíg sűrű, krémes állaga lesz.
3. Apróra vágott paprikával és pár csepp olívaolajjal kínáljuk.  

Spenótos-articsókás:

Hozzávalók:

  • 1 db csicseriborsókonzerv
  • 1 bögre bébispenót
  • 3 db articsókaszív
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek bögre tahini
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1/2 tk csilipehely
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk fekete bors
  • 2 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés: 

1. A csicseriborsót, a spenótot, az articsókát, a fokhagymát, a tahinit, a citromlevet és a fűszereket összeturmixoljuk egy aprítógépben, amíg sűrű krémet kapunk. 
2. Közben lassan hozzácsepegtetjük az olívaolajat, hogy krémes, sima pépet kapjuk. 
3. Pár levél spenóttal és néhány articsókaszívvel, valamit olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. 

Avokádós:

Hozzávalók: 

  • 1 db csicseriborsókonzerv
  • 1 db avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db jalapeno, kimagozva
  • 1/4 bögre friss koriander
  • 1 tk római kömény
  • 1 ek limelé
  • 1 tk só 
  • 1 tk fekete bors
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Aprítógépben krémesre turmixoljuk a csicseriborsót az avokádóval, a fokhagymával, a citrom levével és a fűszerekkel. 
2. Közben lassan és óvatosan hozzácsurgatjuk az olívaolajat, amíg kellően krémes lesz. 
3. Frissen aprított korianderrel, néhány szelet paradicsommal és pár csepp olívaolajjal tálaljuk.  

Jó étvágyat! 

forrás

Hozzászólások