Húsvéti kihagyhatatlan

Omlós báránysült

2016/03/24

Sokan a húsvéti ünnepi asztalra csak a főtt sonkát vagy a füstölt főtt csülköt tudják elképzelni, de van egy izgalmasabb étel is, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Ez nem más, mint a báránysült. Sajnos a bárányhús nem az olcsóbb kategóriába tartozik, de megéri kipróbálni. Omlós, zsenge és nem utolsó sorban nagyon finom.

baranysult02

Ha igazán finomat akarsz, így készítsd el:

Hozzávalók:

* 1,5 báránycomb

* 6 gerezd fokhagyma

* 2 tk rozmaring

* 1 citrom

* olívaolaj

* só

* bors

Elkészítése:

* A húst mossuk meg alaposan, majd töröljük szárazra

* Az esetleges hártyákat távolítsuk el, de a zsírt ne. Az fogja védeni a húst a kiszáradástól

* Alaposan sózzuk, borsozzuk úgy, hogy a fűszereket bedörzsöljük a húsba.

* A fokhagymákat vágjuk fel hosszában, keskeny csíkokra, majd egy hegyes, vékony pengéjű kés segítségével szurkáljuk meg a húst, de mielőtt kivesszük a kést, a kés mellett óvatosan a lyukba tegyünk egyet a feldarabolt fokhagymából. Ezt egyenletes végezzük mindenütt a húsban, amíg a fokhagymánk el nem fogy.

* Amikor ezzel megvagyunk, tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg az olívaolajjal, végül szórjuk meg a rozmaringgal és a lereszelt citromhéjjal.

* Takarjuk le fóliával a tálat és egy éjszakára tegyük hűtőbe

* Sütés előtt a bárányt tegyük egy hőálló tálba a zsírosabb felével lefelé, öntsük rá a páclevet, majd takarjuk le alufóliával

* 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Így sütjük 20 percig.

* Ezután fordítsuk meg a húst, takarjuk vissza. A sütő hőfokát vegyük vissza 170 fokra.

* Ezután sütjük a húst kb. 2-2,5 órát, amíg a hús leválik a csontról.

* Ha ez megtörténik, ne tegyük vissza a fóliát, a sütőt állítsuk a maximumra és 4-5 percig pirítsuk a húst. De figyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki!

Köretként, párolt zöldséget, vagy vajban párolt rozmaringos burgonyát javaslok hozzá.

Jó étvágyat!

Hozzászólások