Húsvéti sokadalom a Diósgyőri várban

Ünnepi programok Borsod szívében

2016/03/24

Népi játékok, húsvéti foglalkoztatók, fegyverkiállítás és az elmaradhatatlan nyuszisimogató is várja a látogatókat a Diósgyőri vár ünnepi programjain. A jókedvről az országszerte ismert kecskedudás, Pék Dudás Zsuzsa és barátai is gondoskodnak, akik a „szagos víz” készítésébe is beavatják a locsolkodókat.

A család minden tagja talál érdekes programot a Diósgyőri várban, ahol a hétvége már csütörtökön elkezdődik. A Diósgyőri vár lovagtermében megtekinthető a Lovagok fegyverben című kiállítás, amelyen a lovagkor harci eszközeit, a végvári idők magyar és török díszfegyvereit, viseleteit láthatják Tóth Sándor gyűjteményéből. Az érdeklődők olyan kincseket is megtekinthetnek, mint a Borsod megyei Serédy-család egyik jeles tagjának díszmagyar öltözete, türkizköves vállöve és ezüstveretes szablyája.

nyuszisimogato

Az ünnepi hétvégén a ritka és díszes fegyverek mellett a húsvéti programok miatt is érdemes ellátogatni a várba. Vasárnap és hétfőn Pék Dudás Zsuzsanna népművész és barátainak húsvéti szokásokhoz kapcsolódó műsora és játékos népi foglalkoztatói várják az érdeklődőket RÓZSAVIZES HÚSVÉT NAPJÁT JÖTTEM KÖSZÖNTENI címmel. Lesz „szagos víz” készítés, díszes tojás, de hogy mi fán terem a komatál, arra is fény derül! A program várbelépővel látogatható.

Húsvéthétfőn emellett az Alsó várudvaron számos ingyenes műsor és játék is várja a családokat: nyuszisimogató, tojáskeresés, répaevés, „okos tojások” logikai játszóház, Nyuszi Hopp népi játszópark a közkedvelt kosaras körhintával, hordólovaglóval, diótörővel, kakas lövészettel és sok egyéb izgalmas mulatsággal! A programokról részletesen a www.diosgyorivar.hu oldalon, valamint a vár hivatalos Facebook oldalán olvashatnak.

Hozzászólások