Húsvéti szokások a nagyvilágban II.

Ahány ház, annyi szokás

2016/03/27

Ahány ház annyi szokás tartja a mondás. Így nem meglepő, hogy a világ más országaiban nem locsolkodással ünneplik a húsvétot. Összegyűjtöttünk pár érdekes húsvéti szokást a nagyvilágból.

A görög ortodox templomokban a síremlékek gyakran a Nagypénteki egyházi szokások középpontja. Az emberek úgy készülnek ilyenkor a templomba, mintha temetésre mennének.

Húsvét szombaton este, tartják nem sokkal éjfél előtt a misét. A Papok gyertyákat adnak az embereknek a templomban, és éjfélkor gyújtják meg azokat. Tűzijátékot is szoktak tartani jelezve, hogy húsvét napja elkezdődött.Húsvét reggelén, a hagyományos reggeli egy bárány gyomorból készült leves. Ebédre egyfajta báránypörköltet fogyasztanak. A hagyományos görög húsvéti torta narancsból és mandulából készül. Fűszeres narancs szósszal fogyasztják.

zaszlo_olasz

Húsvét napján Olaszországban a pápa szónokol hatalmas tömeg előtt a Szent Péter téren, a Vatikánban. Ez egy zarándokhely a katolikusok számára, a rádióban és a T.V. csatornákon szerte a világon élőben sugározzák.

A virágvasárnapi misék és ünnepségek mellett, olajfa ágakkal helyettesítik gyakran a pálmalevelet. A Riói karneválhoz hasonlóan a nagyböjt előtt Velencében is tartanak nagy fesztivált, hogy elbúcsúzhassanak a hústól, ez a Mardi Gras fesztivál.

Mexikóban, húsvét előtt két héttelkét különböző fesztivált is tartanak. Semana santa virágvasárnap kezdődik. Speciális szőtt „szent” tárgyakat vesznek a templomokban, és az otthonaik ajtajára kifüggesztve elűzik a gonoszt, a néphagyomány szerint. A másik az Alatt Semana santa, számos településén újra életbe lépő szokás a nagyhéten a passiójáték. Megtiszteltetésnek számít, ha valaki Jézust játszathatja a színdarabban. A színjátékban szereplők egész évben készülnek a szerepre, húsvét előtt. A Jézust alakító színésznek nincs könnyű dolga, mert a kereszt súlya,amit rengeteget kell cipelni az előadáson körülbelül 200 font ami kb. 75 kg.

A leghíresebb passiójáték Iztapalapa városában zajlik, ahol mindenki a városban vesz részt a játékban valamilyen módon, német társaikhoz hasonlóan. Az első passiójátékot Iztapalapa-ban 1833 után, kolerajárvány után rendezték.

Egyes helyeken,a nagyhéten minden kora reggel vannak felvonulások. Húsvét vasárnap reggel veszi kezdetét a Pascua, a nagy ünneplés Egyes városok vidámparkszerűvé változnak, a mise után kinyitnak a különböző étkező, játék árus és egyéb bódék, valamint az ideiglenes telepített vidámparki játékok is üzemelni kezdenek.

Peruban számos dél-amerikai országhoz hasonlóan, virágvasárnap egy nagy Jézus szobrot szamárháton vezetnek végig a városokon és falvakon mielőtt betérne a templomba, ahol ezzel kezdetét veszi a mise.

Hozzászólások