Húsvéti szokások a nagyvilágban III.

Ahány ház, annyi szokás

2016/03/28

Ahány ház annyi szokás tartja a mondás. Így nem meglepő, hogy a világ más országaiban nem locsolkodással ünneplik a húsvétot. Összegyűjtöttünk pár érdekes húsvéti szokást a nagyvilágból.

Portugáliában nagypénteken hatalmas máglyákat gyújtanak. Szalmabábokat égetnek el, amiket Júdásnak öltöztetnek be.

Spanyolországban a húsvét kiemelt fontosságú ünnepnek számít, a legtöbbek számára az egész nagyhét munkaszünet. Hamvazó szerdán az emberek hamuból keresztet rajzolnak a homlokukra, ezzel tulajdonképpen bocsánatot kérnek Istentől. Virágvasárnap hatalmas tömegek vonulnak az utcákon. A gyerekek pálmaleveleket visznek, amiket megáldott a pap. A pálmalevelek fel vannak díszítve sokszor édességekkel vagy egyéb díszekkel. Nagycsütörtökön Verges és Girona városokban egy különleges haláltáncot járnak éjjel a férfiak csontváz mintás ruhákba öltözve. Spanyolországban sok városban ünnepelik a Húsvétot felvonulásokkal, az utcákon éjjel.

Dél-Spanyolországban, a felvonulásokat gyakran kísérik dobosok, a helyi fiúk közül. Hellin faluba, nyolc-tízezer dobos is részt szokott venni a felvonuláson, a nagyhét szerdáján és húsvét vasárnap. A leghíresebb és legnagyobb felvonulásokat Sevillában tartják. A “Cofradias”, magyarul “A Testvériség” szervezi a legnagyobb fesztiválokat.

Nagy-Britanniában elsők között terjedt el a nagyböjt, így a húsvéti ünnepek is. Szinte minden városban és faluban tartanak húsvét környékén palacsinta versenyeket. Akik elmennek templomba virágvasárnap, gyakran kapnak egy kis keresztet ami pálmalevélből készül és a pap vagy a lelkész megáldotta. Van egy nagyon híres nagy-britanniai húsvéti hagyomány, a “Nagycsütörtöki pénzadomány”. Évszázadokkal ezelőtt volt hagyomány, hogy az uralkodó király vagy királynő megmosta a lábát pár szegény embernek, azért hogy emlékezzenek rá, hogy Jézus

megmosta tanítványai lábát, az utolsó vacsora előtt. Az évek során a hagyomány megváltozott. Most a királynő, kezében egy kis illatos gyantából gyúrt labdacs van, vagy illatos csokor édes fűszerekkel és azzal megy végig az utcán. Valamennyi pénzt is ad néhány kiválasztott férfinak és a nőnek. Az érmék különleges kis ezüst fillérek, és a pénztárcája puha bőrből készült, ami zsinórral záródik. Londonban minden második évben tartanak ünnepséget a Westminster Apátságban, amikor nem tartanak, a királynő elosztja a Nagycsütörtöki pénzt különböző katedrálisok között az országban.

York, hagyományos passiójátéka végre elérhető a nagyközönség számára is. A darabokat gyakran régi angolszász nyelven adják elő pont, mint a középkorban. Néha megérteni néhány szót az előadásból, de a legtöbben alig értenek belőle valamit.

Sok templom tart speciális nagypénteki misét. Előfordul, hogy a gyülekezet vezetőjének vagy a templomból egy személynek vagy embercsoportnak a kezében egy nagy fakereszttel tartják az Istentiszteletet. Ez emlékezteti őket, hogy Jézus meghalt a kereszten, nagypénteken.

Úgy gondolják, hogy szerencsés növény nagypénteken, a petrezselyem és a burgonya. A petrezselymet aznap kell elültetni! Nem hiszem, hogy sok értelme lenne ennek a szokásnak. Hiszen miután mindig más dátumra esik a húsvét, így előfordulhat, hogy rossz időben ültetik el, így végül nem érik meg a termés.

A húsvéti tojás díszítése egy közös hagyomány az Egyesült Királyságban, különösen Észak-Angliában, Skóciában, a Man-szigeten és Írországban.

Az első, aki az Egyesült Királyságban hivatalos húsvéti tojást készített VIII. Henrik volt. A kidíszített tojást elküldte a pápának.

Rengeteg szokatlan sportot láthatunk húsvét környékén Nagy-Britanniában. Találkozni söröshordókkal, sörért küzdő férfiakkal, de húsvét hétfőn sok ember vesz részt a tojásgördítő versenyeken. A szabályok helységenként gyakran eltérőek: van ahol az győz, aki a domb aljára leghamarabb tudja levezetni töretlenül a tojását. Skóciában a szerencse jele, ha nem törik el a tojás. Máshol az győz, akinek a legmesszebb gurul a tojása.

Hozzászólások