Húsz érem a magyaroknak

A 22 tagú magyar csapat 16 szakmában versenyzett

2014/10/07

Hazatért a szakmák Európa-bajnokságáról a magyar csapat, ahol minden eddigi sikert felülmúltak; húsz érmet, ezen belül hét aranyat nyertek. Az RC News stábja a repülőtéren fogadta a csapatot.

A franciaországi Lille-ben rendezett EuroSkills versenyen épületasztalos, ICT specialista, karbantartó tisztító specialista, valamint tisztítási technológiák szakmában lettek aranyérmesek, míg ezüstöt a faipari technológiák és mechatronikus szakmában nyertek a magyarok. Bronzérmet öt szakmában – bútorasztalos, ács, virágkötő, faipari gépkezelő, valamint ápolás és gondozás – érdemelt ki Magyarország, utóbbiban először vett részt magyar versenyző. A részt vevő 25 európai ország rangsorában Magyarország az előkelő 6. helyen végzett, és ezzel végérvényesen az európai élvonalba került.

Az október 2-5. között rendezett lille-i EuroSkills megmérettetésen 90 000 látogató fordult meg és összesen 25 európai ország 450 fiatal szakmunkás mérte össze tudását 41 szakmában. A 22 tagú magyar csapat 16 szakmában versenyzett. Magyarország a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills versenyeken 2007, a EuroSkills-en 2008 óta vesz részt. A magyar kormány és az MKIK között 2010-ben kötött szakképzési keretmegállapodás értelmében 2011-től a WorldSkills és az EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a felelős.

A következő, 2016-os versenyt Göteborgban, a 2018-as EB-t Budapesten rendezik. A szervezők sok tapasztalatot szereztek Lille-ben a szervezéssel, a versenyhelyszín és a versenypástok felépítésével kapcsolatban, és ezeket a tapasztalatokat felhasználják majd a magyarországi rendezésben.

Hozzászólások