Húszezer nap az hány év? Nick Cave filmben mondja el

Nem csak rajongóknak ajánlott

2015/01/16

Január 15-től Magyarországon is vetítik a Nick Cave-ről szóló dokumentumfilmet, mely a 20.000 nap a földön címet viseli. Rajongóknak kötelező megnézni (bár nekik nyilván nem kell ajánlani), de a film a sima érdeklődőknek is sokat adhat. Azért nem árt előtte meghalgatni egy-két Cave-számot.

A dokumentumfilm Nick Cave és zenekara, a The Bad Seeds legutóbbi albumához, a Push the Sky Awayhez kötődik, a banda – de inkább a vezére – életének egy napját, huszonnégy óráját mutatja be valóságos és fiktív eszközökkel.

A film azzal kezdődik, hogy Cave élete húszezredik napjára ébred, és elmereng élete egyhangúságán. Ez azonban csak a bevezetés, a felszín, mert hamarosan feltárja a néző előtt mindazt, ami a mélyben van, és ami azzá teszi őt, ami. A film feliratos előzetese:

A filmet leginkább az teszi hitelessé, hogy maga a főszereplő is beleszólt a forgatókönyvbe, feltárva a kreativitás egy új világát (nekünk legalábbis új, neki nyilván nem), így film által felvetett gondolatok és érzések valódisága egy percig sem kérdőjeleződik meg.

A mű a legjobb dokumentumfilm lett a tavalyi Sundance fesztiválon, a rajongók pedig az alkotói tevékenységbe közvetlen közelről bepillantást nyerve élvezettel figyelhetik, hogy készül el egy mestermű, és egy egész album.

A vetítések időpontjai (január 15-től):

Toldi mozi: 15:00 és 20:45
Művész mozi: 16:30, 19:00, 21:45
Puskin mozi: 18:45
Uránia Nemzeti Filmszínház: 20:30
Cinema City Allee: 19:15

És végül egy szám Nick Cave-től, aki 2013-ban a Szigeten is fellépett, ez remélhetőleg mindenkit meggyőz, hogy nézze meg a filmet:

Hozzászólások