Hűvös, de napsütéses időre számíthatunk

Napközben 15 fokig emelkedhet a hőmérséklet

2014/10/30

Csütörtökön napközben szakadozik, csökken a felhőzet – legkésőbb a Dél-Dunántúlon is -, de kisebb körzetekben felhős maradhat az ég.

A legtöbb napsütés az ország északkeleti harmadán valószínű. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 7, 12 fok között valószínű.

Európa időjárása a következőképpen alakul:

Jelentős változás nem történt a kontinens időjárásában: hozzávetőleg az 50. szélességi körtől északra továbbra is ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok helyezkednek el. Emiatt arrafelé változékony, hűvös, szeles, gyakran felhős és csapadékos az idő. Ezzel együtt nincs hideg, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 8, 15 fok között változik, és még a Skandináv-félsziget északi részén is fagypont feletti értékeket mérnek.

????????????

Európa déli felén – az Ibériai-félszigettől Franciaországon és Németországon át egészen a Kelet-európai-síkság déli részéig – anticiklon húzódik: éjszaka többfelé párás, ködös a levegő, és helyenként napközben is előfordulnak borult, párás helyek, azonban a legtöbb helyen kitisztul az ég. A Kárpát-medence feletti centrummal egy úgynevezett magassági hideg örvény található, ennek hatására a Balkán-félszigeten és a Kárpátok környékén sok a felhő, és szórványosan eső, zápor is kialakul. A kora délutáni órákra Európa középső és keleti részén is 8, 15 fokig melegszik fel a levegő, de Nyugat-Európa déli részén és a mediterrán vidékeken még ennél is melegebb az idő, a Pireneusi-félszigeten még 25, 28 fok is előfordul. (mti)


Hozzászólások