Ideges vagy? A szemüveged tudja!

A Google Glass már stressz-szintet is mér

2014/09/16

A Google Glass-t sokan dicsérték és kritizálták már, az okosszemüveget azonban most újabb tulajdonsággal ruházták fel: az eszköz képessé vált mérni és tárolni a szív és a légzés ritmusát. 

A GPS- és az e-mailfunkciókon kívül a Google Glass mostantól mérni tudja a szervezetünkből érkező jelzéseket is. A funkció lényege, hogy ha valakinek például emelkedik a stressz szintje, azonnal információt kapjon arról, hogyan tudná orvosolni a helyzetet. Az úgynevezett BioGlass project egyelőre még gyerekcipőben jár, ám ez lehet az út a biometrikus adatokhoz kapcsolódó Google Glass-applikációk kifejlesztéséhez.


A BioGlass szenzorok és kamera segítségével érzékeli viselője úgynevezett ballisztokardiogramját, azaz BCG-jét, ami egy mechanikai jelzés, amely azokat az apró testmozgásokat érzékeli, amelyekért a szív pumpálta vér a felelős.A kutatók igyekeznek az ellentmondásos reakciókat kiváltó, fejen viselhető számítógép problémáján túllépni azáltal, hogy a testen viselhető eszközök fejlesztésével az egészségügyi problémák azonnali orvoslásának lehetőségét tűzik ki célul.

Számos egyéb kihívás is vár a szemüveg fejlesztőire, többek között az, hogy teszteljék, a nagymozgásos tevékenységeknél (például sétálás) is ugyanolyan precízen mér-e az eszköz, ennél azonban sokkal alapvetőbb kérdés, hogy az emberek mennyire nyitottak a Google Glass viselésére, pláne, ha az képes “letapogatni” a testükből érkező jelzéseket? Fontos szempont a kütyü ára is, ami jelenleg legalább 15-szöröse a legtöbb fitness mérőeszköznek.

Hozzászólások