Időjárás – Rekkenő hőség a hétvégén

Emelkedik a pollenkoncentráció

2014/07/19

Ma folytatódik a kánikula, igazi strandidő várható. A középső országrészben és keleten több felhő valószínű, de főként többórás napsütésre számíthatunk.

Elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Éjjel csökken a felhőzet, nagy területen kiderül az ég, az éjszaka második felében legfeljebb egy-egy zápor, esetleg zivatar fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul. A met.hu információi szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 30 és 33 fok között várható.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Az UV-B sugárzás azonban hazánk nagy részén erős lesz. 11 és 15 óra között kerüljék a közvetlen napfényt, hordjanak kalapot, illetve napszemüveget, viseljenek világos, szellős ruhát, használjanak fényvédő krémet, és a nagy meleg miatt a szokásosnál több folyadékot igyanak!

naptej

A következő napokban a pollenkoncentráció a levegőben várhatóan emelkedni fog az időjárásnak köszönhetően. A csalánfélék virágpora – az eddigi adatok alapján közepes-magas szinten van. Az útifűfélék és a pázsitfűfélék virágpora a múlt héthez viszonyítva csökkent, de még mindig a közepes-alacsony tartományban alakult. A lórom, illetve a libatopfélék pollenmennyisége alacsony a levegőben. Ezen kívül számítani lehet az üröm virágporának emelkedésére, valamint a parlagfű pollen alacsony koncentrációjára is már számítani lehet. A kültéri allergén gombák koncentrációja az elkövetkezendő napok meleg és időszakosan csapadékos időjárása miatt elérheti a magas, helyenként a nagyon magas szintet.

Hozzászólások