Időzített bombán ül Budapest

Katasztrófahelyzet az Illatos úton

2015/04/20

A napokban derült ki, hogy Magyarország legsúlyosabb környezeti katasztrófája nem az ajkai vörösiszaptároló 2010-es gátszakadása. A viharfelhők Budapest felett gyülekeznek, az Illatos úti vegyiüzem telepén ugyanis olyan mérgező anyagokat tárolnak, olyan körülmények között, hogy szinte már az is késő, ha most azonnal megkezdenék a terület megtisztítását.

A 444.hu riportjából kiderül, hogy komoly környezeti katasztrófa veszélyezteti Budapest lakosságát, ugyanis olyan veszélyes anyagokat tárolnak az Illatos úti vegyiüzem rohadó, és gazokkal benőtt gyártelepén, amelyeknek már a nevétől is kiráz a hideg: diklórbenzol, DNBS, benzo-trifluorid, ammónia vagy phosphorus oxychloride.

Mindezeket ráadásul szétrobbant, lyukas, fedetlen hordókban, tömegével. Az újság azt is megtudta, hogy a terület megtisztítása a jelenlegi állapotában tizenöt évbe telne, de mivel nem áll neki senki, nincs értelme számolgatni sem. Csak aggódni, hogy nehogy belecsapjon az egészbe egy villám, vagy egy figyelmetlen látogató rossz helyre dobjon egy parázsló csikket. Érdemes megnézni a 444.hu helyszínen készült videóját, hátborzongató.

illatos
Forrás: 444.hu

A Greenpeace utánajárt, hogy a telepen jelenleg is működnek vegyi anyagokkal dolgozó cégek, emiatt rendszeresen szállítanak vonattal az Illatos útra klórgázt. Közúton nem lehet, annyira mérgező, régen tömegpusztító harci gázként használtak. “A belélegzett klórgáz a testszövetekkel érintkezve, azok víztartalmával sósavat képez, súlyosan károsítja a légutakat és a tüdőt” – írja a cikk.

Az itt lévő anyagok nagy része extra veszélyesnek minősül. A terület 1,6 milliárdba kerülő tisztítását a Hídépítő Zrt. végeztette el egy alvállalkozóval, az Elgoscar-2000 kft-vel, mely 640 milliót kapott az összegből. Ebből a pénzből semmi sem látszik a helyszínen, a cég nem dolgozta magát halálra ezért az összegért, ami súlyos környezetszennyezéshez, és az itt élők veszélyeztetéséhez vezetett.

Hozzászólások