Így eddz szülés után!

Nem kell lemondanod róla

2015/07/10

Rengeteg nőt nyomaszt szülés utáni alakja, még ha nem is mondják ki azonnal. Mindenki szeretne fiatalkori önmagára hasonlítani, amikor még ruganyos volt a teste, néhány kiló leadása jóval könnyebben és gyorsabban ment. A valóság szörnyen kiábrándító tud lenni, de hidd el, szülés után is lehet álomalakod, csak tarts be néhány szabályt.

Egy dolgot sose felejts el: életet adtál egy csodálatos teremtménynek, aki belőled és általad táplálkozik, minden idődet és energiádat rá fókuszálod. Érthető, ha a kezdeti időszakban teljesen elhanyagolod a mozgást, hiszen tőled is egészen új ritmust követel, hogy már nemcsak magadról kell gondoskodnod, hanem kettőtökről. Az orvosok amúgy sem ajánlják, hogy a szülést követő hónapokban visszatérj a sporthoz, érdemes vele minimum 3 hónapot várnod.

terhes torna2

Néhány trükkös gyakorlattal aztán majd ebben az időszakban sem kell lemondanod az alakformálásról, de a legfontosabb, hogy mértékkel és csak nagyon apró lépésekkel kezd. Sok nőt frusztrál és csalódásként éli meg, ha már nem ugyanaz az alak köszön vissza a tükörből, mint amit előtte látott. Ne éld meg kudarcként! Ha túl nagy elvárásokat támasztasz magaddal szemben, akkor a sikertelenség érzése is jobban elhatalmasodik rajtad, ebből pedig ördögi kör kerekedik. Tartsd szem előtt a legfontosabb tényeket.

TUDTAD?

A terhesség ideje alatt a tested más hormonokat kezd el termelni, mint addig. Ennek legfőbb oka, hogy a szervezeted felkészíti a tested a ruganyosságra, hogy a gyerek könnyen átférjen a szülőcsatornán. Ezek a hormonok nem tűnnek el egyik napról a másikra, a szalagok lazábbak maradnak, mint korábban voltak. Türelem kell hozzá, hogy újra visszaálljon a hormonális egyensúly, hagyj magadnak és a testednek is elegendő időt.

Ne terheld a csuklódat

A szülés után gyakrabban kell igénybe venned a csuklódat, mint előtte. Emelés, etetés, a gyerek rendszeres karban tartása jobban igénybe veszi a csuklót. Így célszerűen mellőzd az olyan gyakorlatokat, amik további terhelést jelentenének. Kerüld az olyan tricepsz, fekvőtámasz és híd-tartásokat, amelyek során tartanod kell magadat. Válassz inkább olyan pózt, amiben tudsz az alkarodon is támaszkodni. Ilyen például a plank, vagy a fekve nyomás.

terhes torna4

Ne kezd magas intenzitással

Ahogy fentebb is említettük, időre van szükséged, hogy minden visszaálljon az eredeti rendszerbe. A tested még mindig tele van keresztszalag-lazító hormonokkal. Ne is álmodj róla, hogy ugyanolyan erősséggel képes leszel taposni a gépen, mint előtte, az ugrásokat egyenesen felejtsd is el, a hosszú kilométerek lefutásában se reménykedj. Már csak azért se, mert túlterheled a szervezeted, ami csak nagyobb kárt okoz, mint előnyt. Igaz

Kerüld a hasizom gyakorlatokat

Szülés után eszedbe se jusson belekezdeni hasprésbe, felülésekbe, vagy bármilyen olyan mozdulatsorba, ami a hasizmok visszaállítását és erősítését hivatott ellátni. Nagyon veszélyes idejekorán belekezdeni ilyen gyakorlatokba főleg, amíg az egyenes hasizmok még nem záródtak össze. Ezt az állapotot diastasis rectinek hívják, ami inkább csak esztétika probléma, mint hosszú távú maradandó testi elváltozás. De ha nem bánsz vele óvatosan, akár hasisérv, köldöksérv és komoly hátfájás kialakulhat.

diastasis rectinek

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/14242/hasizom-edzes-szules-utan-i

diastasis rectinek

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/14242/hasizom-edzes-szules-utan-i

Szülés után válassz könnyű, de hatásos mozgásformákat, mint a jóga, pilates, gyógytorna, úszás, kirándulás. Mielőtt bármibe belekezdenél, feltétlenül konzultálj orvosoddal és fitneszedződdel a lehetőségekről, kérd ki minden esetben szakember tanácsát.

Hozzászólások