Így hat a fogamzásgátló a női agyra

2019/12/09

Jelentős mértékben csökkenti a hipotalamusz méretét a női agyban a fogamzásgátló. Erre a következtetésre egy sok évig tartó kutatás eredményeként jöttek rá agykutatással foglalkozó tudósok.

Az új tanulmányt az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be, mely bizonyítja, hogy a hipotalamusz mérete csökken. Ez a szervünk a köztiagyban a talamusz alatt helyezkedik el, különböző hormonok termeléséért felelős, és testünk számos fontos funkcióját szabályozza (pl.: hőmérsékletünk, hangulatunk, étvágyunk, szexualitásunk, alvási ciklusaink, stb).

“Nincsenek megfelelő kutatások a szájon át bevett fogamzásgátlók hatásáról az élő emberi agynak ebben a kicsi, de nagyon fontos részében. Először dolgoztunk ki egy eljárást a hipotalamusz méretének megállapítására, és arra az eredményre jutottunk, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták kapcsolatba hozhatók a kisebb hipotalamusszal.” – mondta Michael L. Lipton professzor, a New York-i Montefiore Kórház MRI-szolgálatának orvosigazgatója, aki a kutatás egyik résztvevője.

A kutatás során Lipton és kollégái 50 egészséges nőt vizsgáltak, akik közül 21 fogamzásgátló tablettát szedett. A hölgyek agyát MRI-vel vizsgálták, és megállapították hipotalamuszuk méretét. “Drámai különbséget találtunk az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem. Ez a bevezető kutatás erős kapcsolatot mutat a fogamzásgátló tabletta hatása és annak az agyra gyakorolt potenciális strukturális hatása között, ezért további kutatásokra van szükség ebben a kérdésben.” – nyilatkozta Lipton professzor.

Hozzászólások