Így kárpótolják a vörösiszap-katasztrófa áldozatait

400 millió forintot különítenek el

2015/02/20

Négy és fél éve, 2010. októberében szakadt át egy tároló gátja Kolontár mellett, a kiömlő vörösiszap tíz halálos áldozatot követelt,  és mintegy százötvenen megsérültek. Az áldozatok egy része szinte mindenét elveszítette, a bíróság által nekik megítélt kártérítéseket pedig az állam vállalta magára.

Az állam 400 millió forintot különít el a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, nem vagyoni káruk megtérülése érdekében – írja a kormany.hu. A döntés 70-80 családon segít, akik elveszítették lakóhelyüket, vagy maradandó testi és lelki sérüléseket szenvedtek.

“A költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki” – olvasható a közleményben.

vorosiszap
Munkák a katasztrófa után (Fotó: MTI)

“A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.”

A közlemény apropója az volt, hogy a Fővárosi törvényszék csütörtökön kilencmillió forintot ítélt meg egy kolontári házaspárnak, akik házukat elvesztették, egyikük édesanyja az életét vesztette. A bíróság szerint ebből a kilencmillióból kellene új életet kezdeniük, ráadásul az alperes MAL Zrt. felszámolás alatt áll, így nem is biztos, hogy tud fizetni.

A 2010 októberi, Magyarország történetében példátlan ipari és környezeti katasztrófa eddig mintegy negyvenmilliárd forintjába került a magyar államnak, nagy része ennek az összegnek a természeti viszonyok helyreállítására ment el.

Hozzászólások