Így készíts lufiból gyertyatartót!

Hangulatos mécsesek

2015/04/13

Már megszokhattátok tőlünk, hogy mindig valami különleges ötlettel állunk elő, ha saját készítésű megoldásokról van szó! Most sem hanyagoljuk el igényeiteket, próbáljuk maximálisan kielégíteni azt! Ezt a szuper egyszerű, de annál látványosabb házi készítésű gyertyatartót gondoltuk ki nektek mára!

A gyertya lángja legtöbbünkre megnyugtatóan hat. Mindenki számára van egy-egy olyan élethelyzet, amikor jól esik a pislákoló fényecske az otthonában, vagy a környezetében. Nincs időszakhoz kötve, hogy mikor gyújtsunk gyertyát. Lehet az egy romantikus vacsora a kedveseddel, egy kellemes bor társaságában töltött beszélgetés, nyáresti sütögetés után kint a kertben, vagy egyszerűen csak a hangulat kedvéért, miközben könyvet olvasol.

Hogy minél gyakrabban élvezhesd ezt az élményt, készítsd el saját kezűleg a gyertyatartót, méghozzá egy nagyon egyszerű módszerrel! Használj lufit a megformázáshoz, így ha van otthon elegendő mennyiségű léggömböd, akkor bármikor elkészítheted, akár még ajándékba is! Lássuk a részleteket!

Lufiból mécsestartó

lufimécses4

Kellékek:

  • lufi
  • könnyen olvasztható paraffin viasz
  • edény, amiben megolvasztod a viaszt
  • sütőpapír

Így készítsd el:

Olvaszd fel a viaszt a fémedényben, nagyjából 80 fokos vízben. Úgy csináld, hogy a tűzhelyre helyezel egy vízzel megtöltött tálat, és ebbe állítsd majd bele azt, amiben a viasz van, és dolgozni fogsz benne.  Próbáld meg munka közben is tartani ezt a hőmérsékletet. Miközben melegíted, töltsd meg a lufit langyon vízzel, hogy a képen látható formát érd el.

lufimécses

Mártsd a lufit a viaszba, úgy, hogy nagyjából a feléig merüljön el benne. Vigyázat! Ne hagyd, hogy a lufi az edény aljához érjen, mert így kidurranhat a forróságtól! Mártsd bele a viaszba néhány másodpercig, majd óvatosan emeld ki a lufit. Ismételd meg ezt a mozdulatot párszor, két merítés között hagyd egy kicsit kihűlni a viaszt.

lufimécses2

Miután elérted a kívánt vastagságú viaszréteget (nagyjából 4-5 mm), emeld ki a lufit az asztalra és helyezd rá egy papírlapra, vagy sütőpapírra. Állítsd meg stabilan, így egy kicsit meg is nyomódik az alja, hogy később könnyedén a talpán maradjon a mécsestartó. A lufikat óvatosan durrantsd ki egy tű segítségével, miután a viasz már megkötött, a vizet pedig hagyd kifolyni belőle.

lufimécses3

Ha már gyakorlott vagy, akkor egy langyos kendővel formázhatod a mécsestartó tetejét oly’ módon, hogy finoman elkezded “csiszolni” a felső ívet. Ezzel azt éred el, hogy a különböző szintek, amik a mártogatásnál keletkeztek, egy vonalba kerülnek. Ha még nem megy, akkor azt is csinálhatod, hogy miután kiszedted a lufiból, fejjel lefelé langyon sütőpapírhoz dörzsölöd a szélét.

Ha pedig tovább csinosítanád a művedet, akkor a későbbiekben használj festéket is a viaszhoz, így különböző színekben tündökölhet majd akár az otthonod, akár a másnak szánt ajándékod!

fotó: Pinterest

Hozzászólások