Így lesz garantáltan puha a mézeskalács

Ideje elkezdeni a sütést!

2014/12/06

Ha eddig problémát okozott volna, hogy a nagy műgonddal készített mézeskalács nem kellemes omlós, hanem kőkemény lett, akkor próbáld ki ezt a receptet!

Mézeskalács nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony, de sokszor balul sül el a készítése. A tapasztalt konyhai guruk állítják: nem baj, ha sütés után kemény a mézeskalács, pár nap múlva megpuhul. Valószínűleg sokakkal előfordult már, hogy azzal a fránya mézivel és a többi cuki társával még az ünnepek után is komolyan meg lehetett volna sebesíteni valakit, olyan kemények maradtak a sütik.

A titkot nem tudjuk, hogy mitől lesz biztosan puha a mézeskalács, de ha receptünk szerint készíted, akkor már a sütés után omlós és könnyű lesz. Sőt, ha hetekkel karácsony után találsz pár darabon a kamrában, még azt is kellemesen elmajszolhatod, nem törik bele a fogad. Tapasztalatból beszélünk! :-)

Hozzávalók: 72 dkg liszt; 34 dkg porcukor; 12 dkg margarin;1 ek. szódabika; 1 ek. fahéj; 4 egész tojás; 5 ek. méz; fél csomag mézeskalács fűszerkeverék; fahéj ízlés szerint

Díszítéshez: 1 tojásfehérje; 20 dkg porcukor; 1-2 csepp citromlé

Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat, melegítsd fel a mézet és keverd össze! Majd add hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a felvert tojásokat és gyúrd össze! 1-2 órát pihentesd, aztán nyújtsd 3-4 mm vastagra, szaggasd ki a szívednek legkedvesebb formákkal! A tepsibe rakj sütőpapírt, és rendezd el a mézeskalácsokat úgy, hogy ne legyenek túl szorosan, mert a figurák megnőnek a sütés során. A tészta gyorsan megsül, és könnyen megbarnul, sőt megég, tartsd rajta a szemed, amíg a sütőben van!

Ezt követően már a legkellemesebb rész jön: a díszítés. Ha kihűlt a mézeskalács, kedvedre dekorálhatod, a kemény habbá vert cukros tojásfehérjét ételfestékkel színezheted, ehető gyöngyöket, szívecskéket is tehetsz rá! Kellemes készülődést!

 

Hozzászólások