Így néz ki Afrika Torres Dani szemével

Összefutottunk egy délutáni csevegésre Torres Danival. Dani legutóbbi útja egészen Afrikáig vezetett. Most megosztotta velünk élményeit.

2014/04/27

Mesélj egy kicsit arról, hogy miért pont Afrika, hogy jött szóba ez az utazás?

Édesapámmal, a feleségével és a két féltestvéremmel mentünk ki Afrikába. Édesapámnak van egy amerikai barátja, aki összehozott egy kisebb csoportot, akik szerettek volna felmenni a Kilimanjarora, és megkérdeztek minket, hogy nincs e kedvünk csatlakozni. Persze az ember egy ilyen lehetőségre nem mond nemet. Elkezdtük a készülődést kb. fél évvel az út előtt és belevágtunk.

Mi volt az első nagy élményed amikor megérkeztetek?

Hát sajnos, amikor megérkeztünk, akkor én rettenetesen beteg lettem, volt egy hétnapos túra a hegy körül, ez jó volt olyan szempontból, hogy így tudunk egy kicsit akklimatizálódni. És a nyolcadik napon mentünk fel a csúcsra. De nekem már a második napon elkezdett fájni a torkom meg a fülem, de irdatlan módon. Szóval volt bennem egyfajta küzdelem, mert végig akartam csinálni, de a fizikai állapotom ezt nem teljesen tette lehetővé. Ettől függetlenül nem adtam fel, bár a csoportból volt két turista akik rosszul lettek és mondták, hogy nem jönnek velünk tovább. Én is bármikor visszafordulhattam volna, de nem akartam elveszíteni egy életre szóló élményt. A csúcstámadás az még megterhelőbb volt, mert ugye ott a magasság miatt egészen máshogy kell venni a levegőt, nekem meg a fülem meg az orrom be volt dugulva, szóval nem volt egy egyszerű történet, de amikor felértem, az egy hihetetlen érzés volt.

Összesen mennyi ideig voltál Afrikában?

Két hétig. Volt ugyebár ez a kilenc napos túra a Kilimanjaron, aztán utána mentünk a Ngorongoro kráterhez. Nagyon érdekes volt, mert pont ebben az időszakban volt az állatok vándorlása, tehát az összes létező állat, amit el tudsz képzelni, az mind ott volt egy helyen. És ugyebár ez egy viszonylag kis terület, mármint Afrikához képest. Ezután volt egy háromnapos Serengeti látogatás, ott pedig teljesen más élményeim voltak, mert az a terület hatalmas. A semmi közepén volt felállítva egy vándortábor jellegű szállás, ággyal meg folyóvízzel, szóval mindenünk megvolt.

Laknál ilyen helyen?

Nagyon érdekes volt, de nem ismerem Afrikát annyira, hogy ezt most el tudjam dönteni de két-három hónapot szívesen eltöltenék ott.

Mesél egy kicsit az ottani emberekről

Az ott lakókkal nem igazán volt érintkezésünk és ennek több oka is van. Egyetlen egyszer követtük el azt a hibát, hogy bementünk a közeli városba és amint kiszálltunk a kocsiból, ott termett negyven ember és viszonylag erőszakosak voltak, azt akarták, hogy vegyünk tőlük szuvenírt. Bemenekültünk egy kávézóba de megvártak minket kint. Nagyon nehezen lehetett lerázni őket. Ijesztő volt. A maszájok pedig megkérik az árát, ha valaki le akarja fotózni őket. Akkora összeget kérnek el egy képért, ami teljesen irreális. Ha például lefényképezel egy maszájt és ezt ő észreveszi, akkor, odarohan hozzád és üvöltözik veled, hogy fizessél. Azért ennek ellenére sikerült készítenem néhány felvételt róluk.

Nagy utazó vagy. Az elmúlt időszakban számtalan helyen megfordultál. Merre visz a lábad legközelebb?

Legközelebb Olaszországban rúgom a port, a Toszkán felvidék csodáit látogatom meg, természetesen erről is készül dokumentáció, amit nagy örömmel be is mutatnék. Pisa-Carrara-Cinque Terre-Firenze lesznek a következő áldozatok.

Hozzászólások