Így óvhatod meg kedvenceid életét

Ezeket szigorúan tilos!

2015/05/08

A kutya nem a gyereked! Figyelj oda, ha kedvenceid táplálásáról van szó, mert bár el lehet kényeztetni, és ő farok csóválva örül minden apróságnak, amit tőled kap, nem biztos, hogy egészséges is számára!

Nagyon sokan elkapatják házi kedvenceiket! A modern kor megtalálta már azt a piaci rést, ami a kutyák, macskák, hörcsögök, de még a halak divatigényeit is kielégíti, tehát senkinek nem lehet oka panaszra. Sem a gazdinak, sem kedvencének. Arra azonban neked kell figyelned, hogy mivel táplálod őt, hiszen abban biztos lehetsz, hogy semmit sem fog visszautasítani, amit a mancsodból kap, de nem árt, ha tisztában van néhány aprósággal.

Sajnos gyakran előfordul, hogy valakik szándékosan ártani akarnak kedvenceinknek. Szöget rejteni a kolbászba, mérgezett ételeket elrejteni az utcán, szinte nap mint nap előfordul ilyen. Óvd a kutyát, ezekre figyelj oda még! Olvass tovább!

kutyaétterem

Lehet igazi családtag egy kutya, macska, vagy bármilyen háziállat! Sőt, kedvenceid számára is az a legjobb, ha valódi társasági életet élhet, sok szeretettel és nagy kirándulásokkal. Azonban mindig tartsd szem előtt, hogy ő nem ember, egészen más a szervezete, mint nekünk. Amiről azt gondolnád – legyen az étel, vagy gyógyszer -, hogy ha jó nekünk, akkor biztosan neki is, lehet, hogy nem is árthatnál vele jobban kedvencednek. Ha már a vegyszereket és tisztítószereket jó alaposan elzárod, legyél ugyanilyen körültekintő a kutya vacsoráját illetően is!

Hagyma, fokhagyma, póréhagyma

Míg minden létező fórumon azt halljuk, hogy ezek a zöldségek mennyire egészségesek az emberi szervezet számára, addig az állatoknak adni egyenesen tilos! Még akkor is, ha tisztában vagy fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásával tudd, hogy a kutyák és macskák szervezet nem képes lebontani se nyersen, se párolt állapotában a hagymát, fokhagymát, póréhagymát se. Egyebek mellett vérszegénységet és vesekárosodást okozhat kedvencednek, nyersen pedig még nagyobb a veszély, hiszen koncentráltan tartalmazzák azokat az anyagokat, amiket nem bír megemészteni.

kutya

A csoki nem ebeknek való

A kutyák, mint a gyerekek, mondhatni bármikor lefizethetők egy kis nasival. Főleg, ha az csokoládé. Erről az édes élvezetről viszont azonnal szoktasd le – elsősorban magadat, hogy csokival tömöd az ebet! Bizonyos mennyiségben akár halálos is lehet a számára, főleg az étcsokoládé, annak is a minőségi fajtája. A tejcsokoládé ugyan kisebb mennyiségben tartalmaz teobromint, de még ez is jelenthet veszélyt kedvenced számára. A csokoládé az emberek számára alacsony teobromin tartalma miatt nem ártalmas, de az olyan állatoknak, akiknek lassabb az anyagcseréje (pl. kutyák és macskák) már igenis komoly kockázati tényezőt jelent. Okozhat fokozott légzésszám növekedést, központi idegrendszeri rendellenességeket, hányást, hasmenést, görcsöket, szívelégtelenséget és akár halált is. Ha mindenképpen kedveskedni akarsz, akkor egy kocka fehér csokoládé a jó választás, mert az nem tartalmaz kakaószármazékot.

kutya3

Mazsola, szőlő és magos gyümölcsök

A macskákra kevésbé jellemző, mert nem annyira szeretik az édes dolgokat, de a kutyák már annál szívesebben fogyasztják az édes gyümölcsöket is. Ezek közül a mazsola és a szőlő az, ami veszélyt jelenthet számukra, akár 4-6 órával fogyasztásuk után előfordulhat a kutyáknál hányás és hasmenés. Nem ajánlatos olyan gyümölcsöket adni nekik, mint szilva, meggy, barack, mert ezek magjai szintén veszélyforrást jelentenek a habzsoló kutyák számára. Egyrészt megakadhat a torkukon, vagy a belekben, másrészt olyan vegyületeket tartalmaz, ami nehéz légzéshez, görcsökhöz vezethet, nem ritka a sokk és a kóma sem. Kerüld el ennek kockázatát!

kutya

Makadámia dió

Ez a dióféleség az egyik legfinomabb mag, amit érdemes fogyasztanod. Édes, krémes állaga miatt rengetegen szeretik, ráadásul az egyetlen olyan dió, amely minden más természetes növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, és sok benne a vitamin is. Igen ám, de akár 5-6 szem elegendő lehet ahhoz, hogy kedvenceid komoly egészségügyi problémát kapjanak tőle! A dió ugyanis tartalmaz olyan káros anyagot az ő szervezetük számára, aminek fogyasztás után rohamok, hányás, depresszió, sőt, kirívó esetben akár bénulás is lehet a következménye! Ha elkezdi húzni a hátsó lábát, feltétlen fogj gyanút, bár inkább előzd meg a bajt! Ha időben orvoshoz kerül, akkor még szerencsésen javítható az állapota, de ez történjen meg 48-72 órán belül!

Gyógyszerek

Szinte nap, mint nap előfordul, hogy az óvatlan gazdik, természetesen jó szándékból, gyógyszert adnak a kutyájuknak, macskájuknak, annak reményében, hogy jobb kedvre derítik, vagy segít csökkenteni a fájdalmát betegség esetén. Bármilyen emberi fogyasztásra szánt gyógyszer, főleg a vénykötelesek, ártalmasak a házi kedvencek szervezetére, ugyanis nem tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek ezek lebontásához szükségesek. Két szem Aspirin akár halálos kimenetelű lehet egy macska, vagy egy kistestű kutya számára! Bár bizonyos esetekben adható az állatoknak, arról feltétlen egyeztess az állatorvossal, hogy milyen problémáról van szó, mekkora testű és fajtájú, mielőtt nagyobb baj lenne!

kutya4

Nemcsak a gazdiknak, a környezetükben lévő embereknek is figyelniük kell mások kedvenceire. Egy simogatás ártalmatlan – bár erről is kérdezzük meg a gazdát előtte -, egy falat lángos, fánk, vagy szendvics darab a szomszédos asztaltól nyáron a sétányon nem biztos, hogy kedves gesztus. Előfordulhat ételallergia, speciális diéta, amin a házi kedvenc tartva van, úgyhogy önszántából lehetőleg senki ne etesse mások háziállatát!

Hozzászólások