Így robbant fel az űrrakéta

A Falcon 9 pusztulásába beleremegtek az épületek

2016/09/02

Robbanás rázta meg tegnap a Kennedy Űrközpontot, mikor egy teszt során a Falcon 9 űrrakéta felrobbant. A balesetről videók is készültek.

Megsemmisült tegnap a SpaceX, vagyis az Elon Musk amerikai tech-guru és üzletember nevével fémjelzett űrkutatási vállalat Falcon 9 űrrakétája. A hivatalos jelentések szerint a hordozórakéta egy teszt során robbant fel, miközben épp üzemanyaggal töltötték meg. A balesetben senki sem sérült meg, de a detonáció erejébe még mérföldekkel arrébb is beleremegtek az épületek.

A robbanás során megsemmisült egy, a Facebooknak kifejlesztett kommunikációs műhold is. Az izraeli fejlesztésű Amos-6 széles sávú internetkapcsolatot biztosított volna Afrika egyes területein. Ez Mark Zuckerberg Internet.org nevű kezdeményezésének részét képezte volna, melynek végső célja az egész világ ellátása nagy sebességű, ingyenes internettel. Zuckerberg, aki jelenleg is a kontinensen tartózkodik, “mélyen csalódott” a szatellit pusztulása végett.

A teszt szerencsétlen kimenetele befolyásolhatja még a SpaceX vezér Elon Musk e havi terveit is. A milliárdos ugyanis a közeljövőben szerette volna bemutatni az első Mars-kolónia vázlatait és, és hogy milyen hatással lenne a “település” az emberek életére.

A balesetről rengeteg videó került fel a netre. Az alábbi érdekessége, hogy egy ügyes YouTuber szinkronizálta a robbanás időpontját a hanggal, ami a távolság miatt a legtöbb felvételen elcsúszott. Ez még drámaibbá és szomorúbbá teszi a képeket.

Hozzászólások