Így ugrik fejest a Mikulás a tortába!

Karácsonyi ötletek sütiimádóknak

2015/12/07

Egyre több helyről hallani, hogy nem a drága, menő ajándékokra hajtanak karácsonykor, hanem sokkal inkább előtérbe kerül a kézzel készített meglepetések sora szenteste. Miért ne lehetne maga a torta az ajándék, ha az annyira különleges, mint mai összeállításunk darabjai!?

A háziasszonyok már egy hete megkezdték a felkészülést, hiszen a karácsonyi ebéd és vacsora az egyik legnagyobb kihívás számukra a készülődés rengetegében. Ilyenkor nem árt jó előre gondolkozni, mit milyen sorrendben szeretnél elkészíteni, mi legyen az ünnepi menü, mindazt pedig hány főre szeretnéd elkészíteni. Jó az, ha adódik egy ügyes segítő kéz, de a konyha még ilyenkor is mégis csak az asszonyok felségterülete. Ha szeretnéd a családodat egy igazán különleges tortával meglepni, akkor adunk hozzá néhány kreatív ötletet.

Az interneten keresgélve bárki könnyűszerrel felfedezhet ilyen dekorációkat, mi most mégis megkönnyítjük azok dolgát, akik szeretik mindezt egy csokorba szedve látni. A Mikulás még ilyenkor is nagy sláger, de egy-egy szépen megformázott ajándékos doboznak álcázott torta, elegáns díszítés, vagy mókás kivitel ugyanolyan szép látvány lehet az ünnepi asztalon, mint a hatalmas pulyka és a csillogó karácsonyfa a sarokban.

karacsonyi torta4

Ezek az édességek már-már műalkotás számba mennek, komoly technikát és kézügyességet igényel, de a művelet nem lehetetlen. A titok a marcipán használatában rejlik, aki viszont először nyúl ehhez az édességhez, annak nem árt tudnia néhány műhelytitkot a felhasználásról.

Kezdjük rögtön ott, hogy marcipánt érdemes mindig frissen, megbízható helyről beszerezni, ha régóta áll(hat) a polcokon, akkor nehezebb lesz bánni vele. Ha az apró figurák megformázását is magad elé tűzted célul, akkor a sütőmarcipánt használd, díszítéshez, a torta bevonásához a lágyabb állagú marcipánt válaszd.

karacsonyi torta

Majdnem olyan jól formázható, mint a gyurma, de a technika elsajátítása igényel némi gyakorlást. Otthon, ha lehetőséged van rá, mindenképpen a márványon dolgozz, de jó lehet még egy tepsi alja is. Fa felületen a legkevésbé se, mert odatapad és csak a dühöd lesz benne. Színezéshez pedig célszerűen ne vizes bázisű ételfestéket, hanem porított ételfestéket használj. A figurák elkészítése csak a te kézügyességedre van bízva, torta bevonásánál pedig egyedül azt kell figyelembe venned, hogy mindig kicsit nagyobbra nyújtsd a marcipánt, mint maga a torta.

Kezdődhet a móka? Nézd meg a galériánkat és válogass a szebbnél szebb és mókásabb ötletek közül!

Fotók: Pinterest

Hozzászólások