Így ünneplik a karácsonyt a világ egyes részein

Te tudtad, hogy ünneplik a karácsonyt a hazádon kívül?

2018/12/07

Annyira karácsonyi lázban égünk már, hogy minden gondolatunk e körül forog. Ezért utánanéztünk, hogyan is ünneplik a karácsonyt a világ különböző részein.

karacsony

Ahány ország, annyiféle az ünnep… Nézzük, hogy hol, hogyan ünnepelik a karácsonyt?

Amerika: Ahány etnikum van Amerikában, annyiféleképpen töltik el ezt a meghitt ünnepet. Azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket. Csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a lurkók, hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

Anglia: A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: ttt kezdtek el karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Ausztrália: A Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják. Ezután lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

Kenya: Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el nyílt tűzön.

Svédország: Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a hívőket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a mikulás a Jultomtem egy manó segítségével osztja szét az ajándékot.

Új-Zéland: Karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Hozzászólások