Így változtat meg az okostelefon!

Fogadjunk, hogy több dologban is magadra ismersz

2016/06/06

Az okostelefon mindenkinek az élete része. Annyira, hogy el sem tudjuk lassan képzelni nélküle a mindennapjainkat. De vajon mennyit változunk miatta?

Fogadjunk, hogy neked is az 5 méteres körzetedben lapul most is! Eltaláltuk? Erre meglehetősen nagy esélyünk volt – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy hogy a világon élő 7 milliárd emberre 6 milliárd okostelefon jut. Ez már csak azért is durva szám, mert angol wc-ből például csak 4,5 milliárd van a bolygón, tehát a szükségleteink rangsora mondhatni teljesen egyértelmű. Meg amúgy is, van bárki is, aki telefon nélkül megy nagy ügyet intézni? Olyankor esik a legjobban a Candy Crush…

Apropó Candy Crush. Különféle vizsgálatok kimutatták, hogy miközben telefonos játékokkal játszunk, az agyunk dopamint termel, ami a boldogság egyik alapfeltétele. Ennek a dopamintermelésnek köszönhetően pedig afféle függőség alakul ki bennünk, mint a dohányosoknál, vagy akár a kokainfüggőknél. Úgyhogy innentől senki egy szót sem szólhat, ha rákattanunk a játékra (de azért ne küldjetek napi ezer felkérést…).

Az okostelefon, illetve a miatta kialakult függőségünk pedig hatással van az alvási ciklusunkra is, aminek csodálatos szövődményei lehetnek – rosszabb esetben akár diabétesz is, de azért ez nem valami gyakori.

Hogy honnan tudjuk mindezt? Megnéztük ezt a videót.

Hozzászólások