Ilyen házakban lakunk majd a jövőben – FOTÓ

Az emberiség fennmaradásának kulcsa

2015/01/13

A rossz hírek szinte naponta érkeznek a nagyvilágból, amelyek azt mutatják, hogy az ember nem képes fenntartható kapcsolatot kialakítani a természettel. Szerencsére mindig kiderül, hogy van remény, íme egy Norvégiában kifejlesztett ház, amely nem szipolyozza tovább a környezetet.

Számos kutatás vizsgálta már azt, hogy az emberiség egyre növekvő számát és energiaszükségletét vajon mennyi ideig tudja majd kielégíteni a Föld, vagy hogy mit kell tennünk, ha az elkövetkezendő generációknak élhető világot akarunk továbbadni. Olyat, amelyben boldogan élhetnek majd a jövőben.

Sok kutatás eredménye lesújtó, de időről időre mindig jönnek olyan jó hírek, amelyek bizonyítják, hogy a helyzet nem menthetetlen. Például itt a legújabb, miszerint Norvégiában kifejlesztettek egy olyan ökoházat, amely képes saját magát ellátni, ezért jövőnk egyik kulcsa lehet.

okohaz_belso
Fotó: Snøhetta

A ház első, kísérleti darabját a norvég Larvick városában tervezték meg a Snøhetta nevű cég építészei, akik egy tudományos kutatóközponttal együttműködve olyan épületet terveztek, amelynek nincsen károsanyag-kibocsátása.

A tetőt 19 fokkal megdöntötték, hogy a rajta lévő, mintegy százötven négyzetméternyi napelem a leghatékonyabban működjön, és rengeteg átlátszó felülettel próbálták a belső tereket minél világosabbá tenni.

A legnagyobb szó azonban talán az, hogy a készítők szerint ez a ház mintegy háromszor annyi áramot termel majd egy évben, mint amennyire szüksége van, az energiát pedig oda irányítja, ahol éppen szükség van rá. A tervrajz:

okohaz_belso2
Kép: Snøhetta
Hozzászólások