Ilyen Lappföld karácsonykor

Mesevilág a valóságban

2018/12/12

Gondolkodtál már azon, milyen lehet Lappföld karácsonykor? Ellátogatnál, de visszatart a hideg? Most tuti meghozzuk a kedved egy kis kiruccanáshoz.

Nemcsak azért érdemes célba venni ezt a bámulatos téli csodaországot, mert itt az igazi Mikulással is találkozhatunk, hanem számos egyéb izgalmas kaland kedvéért is. Lappföld fővárosa, Rovaniemi és környéke számtalan lenyűgöző látnivalót kínál minden korosztály számára. A hatalmas hómezők az aktív kikapcsolódást keresők számára lehetnek kecsegtetők, hisz itt szinte minden skandináv őrületet kipróbálhatunk a hórobogózástól a lékhalászaton át a rénszarvas- és a kutyaszánozásig. A lelki feltöltődést keresők számára pedig a tajga békéje és a természet csaknem érintetlen szépsége garantálja a nyugodt pihenést.

Az északi sarkkör városának, egyben a finn Lappföld fővárosának nevezett Rovaniemiben szinte minden a Mikulás (vagy ahogy itt mondják, Joulupukki) és a karácsony körül forog. A Mikulás falujában (Santa Claus Village) egy csöppnyi időre mi is visszarepülhetünk a gyerekkor varázslatos mesevilágába. Bepillanthatunk a Mikulás műhelyébe, ahol szorgos kis manói buzgólkodnak serényen, postahivatalában pedig megnézhetjük a világ minden tájáról érkező levelekből válogatott kiállítást. Természetesen elképzelhetetlen, hogy üres kézzel térjünk haza Mikulásfalváról, térjünk hát be a Karácsony Házba, ahol az ezernyi karácsonyi ajándékot (hagyományos lapp kézművestermékeket, rénszarvasbőrből készült holmikat és fából készült csészéket) kínáló ajándékbolt található. A kiválasztott meglepetéseket haza is küldhetjük a Télapófalva pecsétjével és bélyegével ellátott csomagban.

Vad és gyönyörű vidéken található Inari, a legnagyobb lakosú község, mely a hasonló nevű tó partján fekszik. Ha itt járunk, feltétlenül látogassunk el az itt található rénszarvasfarmra (Inarin Porofarmi)mely igazán gyerekbarát hely, ahol testközelből barátkozhatunk a háziak megélhetését biztosító jámbor állatokkal, sőt kipróbálhatjuk, milyen lehet rénszarvasszánkón utazni. A farmon bepillanthatunk az állatte­nyész­tés­sel fog­lal­ko­zó sámik (az északon élő nomád népek így nevezik saját magukat) mindennapjaiba, tradícióikba, sőt mi több, meg­hall­gat­hatjuk kü­lön­le­ges ének­ver­se­i­ket is.

©nlcafe.hu

Hozzászólások