Ilyen palacsintát még tuti nem ettél!

Egyszerű és nagyszerű

2015/06/01

Háziasszonyok gyöngye! Új kihívást találtunk neked a konyhában, hogy egy kicsit felturbózzuk a megszokott recepteket. Ha a te családod is szereti a sós palacsintát, nemcsak édességnek, akkor ezt az elkészítési módszert feltétlen ki kell próbálnod.

Azt hiszem joggal mondható, hogy a palacsinta gyerekkorunk egyik meghatározó édessége. Emlékszem, amikor a nagymamámék telkére jártunk, az egész kis kulipintyót, a maga nyolc négyzetméterével belengte az isteni illat, majd megkentünk a papáék házi lekvárjával, és azon versenyeztünk, hogy ki bír többet megenni belőle. “Popsit föl!” – mondta mindig a nagymamám, de ez persze nem ránk vonatkozott. A palacsintát mindig úgy kellett tartanunk, hogy a végét az égnek emeltük, hogy a lekvár ne csöpögjön ki belőle.

iStock_000019756308_Small

Na, ennél a receptnél ilyen gondotok nem lesz. A bundában megforgatott sós palacsinta meg van tömve mindenféle földi jóval, borítékra kell hajtogatni, vagy felhengergetni és a panírban jól kisütni. Főételnek tökéletes, de ha éppen a vendégeket szeretnéd néhány falattal levenni a lábukról, akkor kisebb adagokat is készíthetsz belőle. Az eljárás roppant egyszerű, a palacsintatésztát a szokásos módon kell elkészítened, tölteléknek pedig tulajdonképpen bármit választhatsz, mi most egyféle megoldásra teszünk javaslatot. De megtömheted raguval, sajttal, zöldségekkel (apróra vágva), kecskesajtot spenóttal, amihez kedve szottyan a családnak. Nálunk ma a sonkás-besameles van terítéken.

Sonkás bundázott palacsinta

Hozzávalók:

A panírhoz

  • 20 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 15 dkg prézli
  • olaj

A palacsintatésztához

  • 15 dkg finomlisz
  • 3 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 0,5 dl szódavíz (vagy egy csipet szódabikarbóna)

A besamelhez

  • 5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • sonka

Elkészítés

A palacsintát a szokásos módon készítsd elő: az összetevőket keverd össze, a végén a szódavízzel tudod hígítani, attól függően, milyen állagú tésztát szeretnél kapni. Talán érdemesebb a szokásosnál kicsit vaskosabbra készíteni, hogy a töltés során egyben maradjon. Amíg elkészíted a mártást, tedd be a hűtőbe állni, hogy jobban összeérjen. A besamelmártás  elkészítésénél egyetlen dologra kell ügyelned, hogy ne legyen csomós. Ehhez hevítsd fel a vajat habzásig, add hozzá a lisztet, majd folyamatosa kevergetés mellett öntsd hozzá a hideg tejet. A végén ízlés szerint fűszerezd.

Vedd ki a hűtőből a palacsintatésztát, süsd ki őket tetszés szerinti méretre, majd egyesével pakold meg a belsejét: kend meg egy kis besamelmártás mártással, tegyél rá sonkát, hajtogasd boríték formára, majd panírozd meg és úgy süsd ki. Sütheted olajban is, mint a rántott húst szokás, de ha nem szeretnéd, hogy nagyon olajban ázott legyen, akkor sütőpapírral bélelt tepsiben tedd be a sütőbe és pirítsd aranybarnára.

Hozzászólások