Ínycsiklandó napraforgókalács – ilyet még biztos nem készítettél!

Vendégváró finomságnak is tökéletes!

2015/01/22

Te is szeretnél egy olyan finomságot készíteni, amely nem csupán eszméletlenül finom, de még látványos is? A gusztusos napraforgókalács még vendégváráshoz is tökéletes.

Mi kell hozzá?

3.5 dl tej
1 evőkanál cukor
5 dkg friss élesztő
70 dkg liszt
1 evőkanál só
1.5 db tojás
30 dkg teavaj (10 + 20 dkg)
1 teáskanál só
0.5 db tojás a kenéshez
1 evőkanál napraforgóbél-lenmag-szezámmag a közepére
pesto és sajt tölteléknek

Preschoolers playing

Elkészítése:

Kenyérsütő gépbe helyezzük a langyos, cukorral kevert élesztős tejet, hozzáadjuk a lisztet, 1 evőkanál sót, az elhabart tojást és 10 dkg lágy vajat. Géppel összeállítjuk, egyszer a duplájára kelesztjük. Közben a maradék meglágyított vajat összekeverjük a teáskanálnyi sóval. A megkelt tésztát 4 nagyob cipócskára osztjuk, gömbölyítjük majd még egyszer lazán átgyúrjuk. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A 2 nagyobb cipóból a nagy lapostányérnál köröket nyújtunk. Az első nyújtott lapot rátesszük a sütőpapírral bélelt nagy tepsire, megkenjük egy nagyobb rész vajjal és rátesszük két karikában a sajtos pestó hurkákat. Majd rátesszük a “fedő” tésztalapot. A két lap peremét villával összepréseljük, hogy ne nyíljon szét, a tetejére pedig egy mély kistányér segítségével megalkotjuk a napraforgó közepét. Miután ez megtörtént és a tányér még a kalácsunk közepén van, óvatosan “szirmokat” vágunk a napraforgónkra, amely által finoman utat tör a sajtos-pestós töltelék. 

10447667_602246403263952_2363812266793190879_n
Sziromszerűen megformáljuk, ez sülés közben kicsit kidomborodik. 15 percig langyos helyen hagyjuk az egészet pihenni, majd megkenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk a közepét napraforgóbél-lenmag-szezámmag keverékével.
Kis tálkában a hideg sütő egyik sarkába 2 dl vizet teszünk, a kelt-tészta szereti, ‘megköszöni’. Betoljuk a tepsit a sütőbe, 170 fokra beállítjuk a hőt, 45 percre időzítjük, így a felmelegedésig még kelni tud a Napraforgónk. Amennyiben nagyon pirulna a széle, az utolsó 10 percben 1 réteg alufóliával vagy sütőpapírral betakarjuk. 

Hozzászólások