iPhone titkok

Emblematikus számok, amelyeknek története van

2014/11/04

Ha eddig még nem tűnt volna fel, nézd meg az iPhone vagy az iPad promóképeit – látni fogod, hogy mindegyiken 9 óra 41 percet mutat az óra. Valószínűleg még sokan nem tudják az okát, hogy miért. Lehet, hogy az Apple világában minde 9:41 perc az idő?

Természetesen jól megtervezett marketing okokból ennyi. Hogy miért? Ennek eredete visszavezethető az iPhone korszak elejére, 2007 januárjára. Abban az évben a MacWorldön Steve Jobs pontosan ekkor, 9 órakor lépett ugyanis a színpadra.

iphone_9_41_kiemelt

“Két és fél éve várok erre a napra. (…) Bizonyos időnként, egy forradalmi termék kerül a piacra, ami megváltoztat mindent. Ma az Apple újra feltalálja a telefont.” – mondta és mögötte felvillant az első publikus kép az iPhone-ról, pontban 9:42-kor. A képen 9:42-t mutatott a telefon órája. Manapság pedig az iPad és az iPhone esetében is 9 óra 41 perc látható. A dolog jelentőségét Scott Forstall magyarázta meg anno.

“Mikor megtervezzük egy termékbemutató menetét, úgy időzítünk általában, hogy a nagy durranás 40 perc után következzen. Amikor a nagy termékkép megjelenik a képernyőn, azt szeretnénk, hogy pont annyi időt mutasson a kép, mint amennyi az idő éppen a bemutatón. Mivel a 40 perc kereken sosem jön össze, mindig hozzáadtunk keveset, így az iPhone esetében plusz két perccel számoltunk. Ez bejött, így a második esetben már belekalkulálhattuk a rutint, elég volt 41 perc is. Ez azóta is hagyomány.” (forrás: iphonehungary.hu)

Hozzászólások