Irány Spanyolország – a hedonizmus fellegvára

2014/07/13

Spanyolország nemcsak a tüzes ritmusok, a bikaviadal, a tengerpart és a finom ételek hazája, kulturális kincsei is szemet gyönyörködtetőek.

Nyissuk ki a földrajzkönyvet!

Az ország fővárosa Madrid, földrajzi-, kulturális- és gazdasági központ. A kulturális értékekben gazdag városban többek között színházakba, múzeumokba látogathatunk el vagy régészeti leleteket tekinthetünk meg, illetve vásárlással is tölthetjük az időt jobbnál jobb üzletekben és a város éjszakai élete is tartogat meglepetéseket.

madrid

A katalán nagyváros Barcelona, mindenben megpróbálja felvenni a versenyt Madriddal. Ugyanúgy, mint Madridban, kiemelkedő kulturális élményekben lehet részünk, megcsodálhatjuk Gaudí építészeti remekeit vagy a közelben fekvő vallási találkozóhelyekre is ellátogathatunk.

Madridot elhagyva, Közép-Spanyolország fennsíkjairól elénk táruló kilátás teljesen elkápráztat mindenkit, csakúgy mint a nyugati országrész zöld magasföldjei. Az érintetlen természet nyugalma hamar átragad a turistákra is, és rögtön megértjük a spanyolok életvidám természetének eredetét. A középső országrészben olyan neves városok csalogatnak a spanyol hagyományok felfedezésére, mint Santiago de Compostela, Sevilla vagy Salamanca.

Az országban a spanyol “el castellano” a hivatalos nyelv, azonban a mindennapi életben a katalán, a gall és a baszk nyelvjárásokat is használják.

barcelona

D-arabok a múltból

A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partján viszont, az egykor mór lakta területeken, a hagyományok és a kultúra erősen különbözik a középső országrészétől. A 80 éves mór uralkodás alatt a vidéki provinciák történelme erősen megváltozott, Alhambra Granadában még ma is látni az arabok által épített rafinált vízvezetékrendszert és más, aprólékosan díszített mór építészeti emléket.

A spanyolok többségében katolikus vallásúak, és őrzik vallási hagyományaikat az egész országban. Számos mai ünnepük kapcsolható egykori vallási szokásokhoz, hagyományokhoz, mint például karácsonykor a spanyol családoknál is megtalálható a karácsonyfa, de az ajándékozás a hagyomány szerint nem ekkor történik, hanem vízkeresztkor.

costadelsol

Vamos a la playa!

A tengerpartokon mára üdülőtelepek alakultak ki pl. a Costa Dorada, Costa Blanca vagy a Costa del Sol, melyek turisták százezreit vonzza minden nyáron. És ne feledkezzünk el a szigetekről sem, Ibiza vagy Mallorca a nyári utazási célpontok között előkelő helyet foglalnak el, csakúgy mint a Kanári-szigetek. Spanyolország rengeteg érdekességet tartogat az ide látogatóknak, soron következő cikkeinkben ezeket mind be is mutatjuk!

!Hasta ma?ana!

Tipp: Ha Costa de Sol nyaralóhelyre utazunk, átugorhatunk Gibraltárba is egy szervezett kirándulással, ami egy külön állam, ne felejtsük otthon az útlevelünket! Az angol fennhatóság miatt sok angol vonással találkozhatunk itt, az afrikai panoráma pedig csodálatos a két kontinens határán állva.

Hozzászólások