Ismerd meg a bőrtípusod!

Külső szépség: a bőr

2014/08/27

A drogériákban állva ember legyen a talpán, aki könnyen és gyorsan tud választani a különböző kencék közt! De nemcsak az ár és a szép csomagolás számít, fontos ismerni a saját bőröd típusát is!

A kozmetikában régen 3 fő bőrtípust különböztettek meg, a negyedik ezek kombinációja volt, ma ennél árnyaltabb a kép, a kombinált változattal együtt öt fő bőrtípusról beszélhetünk, azt pedig megszámolni is szinte lehetetlen, hogy ezen belül milyen fokozatokkal találkozhatunk. Alapvetően bőröd lehet normál, zsírhiányos, vízhiányos, szeborreás és kombinált. Az alábbiakban ahhoz találsz segítséget, hogy ezeket hogyan különböztesd meg és mire kell leginkább figyelni a napi szépségápolás során.

skin1

Ha normál bőrtípusod van, igazán szerencsés, és egyben ritka alkat vagy, ugyanis ez fordul elő a legkevésbé. Bőrünket nap mint nap annyi külső káros hatás éri, hogy nehéz megőrizni a tökéletes bőrt, amely arról ismerhető fel, hogy se nem túl zsíros, se nem túl száraz, színre és tapintásra egyenletes, kellően rugalmas. Születéskor mindenkinek ilyen a bőre, csak a későbbiek során alakulnak ki a különféle elváltozások, ezért ha eddig meg tudtad őrizni ezt a nem véletlenül bababőrnek nevezett arcot, akkor az a legfontosabb, hogy semmin ne változtass, se az étkezéseden, se a megszokott kozmetikumaidon, valószínűleg mindent jól csináltál, ha a bőröd megfelelő minőségű maradt.

skin

Ha aprók a pórusok, tapintásra kissé érdes a bőrfelszín, viszont a mitesszereket és a pattanásokat csak hírből ismered, akkor valószínűleg zsírhiányos a bőröd. Vigyázz, ne keverd össze a száraz bőrrel, de erről majd később. Problémát jelent, hogy mivel a bőr faggyútermelése alacsonyabb, a bőrben lévő víz is könnyebben távozik, a zsírhiányos bőr így egyúttal vízhiányt is okoz. A zsírmennyiséget kívülről növényi és állati olajokkal, belülről pedig A-, E- és F-vitamin bevitelével pótolhatod, utóbbiak a zöldségekben, gyümölcsökben és gabonafélékben találhatod meg. Kerüld a lúgosító arcápolókat és a kamillát, ez ugyanis fokozottan szárítja a bőröd!

Vízhiányos a bőröd, ha színtelen, nincs tartása és rugalmassága, ráadásul a kelleténél korábban jelentkeznek az első ráncok. Egyetlen ellenszere van: gondoskodni a megfelelő mennyiségű vízről a bőrben kívülről és belülről, utóbbihoz nagyon sok tiszta vizet kell inni (a cukros üdítők csak ártanak!), rostos gyümölcsöket enni, külsőleg pedig gondoskodj a megfelelő páratartalomról a levegőben, például szobanövényekkel, párásító készülékkel. Ha dohányzol, hagyd abba, ha mézes arcápolód van, dobd ki (a méz víztaszító hatású).

skin2

A seborrheára többnyire betegségként gondolunk, pedig ez is a bőr egyik típusa. Öröklődő bőrtípus, ami lehet olajos, sok mitteszerrel, zsírosan fénylő, de fakó színű, vagy lehet korpás, ilyenkor hámlik, érdes tapintású, de mégis zsíros, a pórusok tágak, a bőr pedig fénytelen. Mindkét esetben a bőr felső rétegét le kell koptatni, de kerüld a kőolaj-származékból készült arcápoló készítményeket, a dohányzást, és a hormontartalmú gyógyszereket.

Arra is figyelj oda, mit eszel, a nagyvárosi életforma a gyorsételekkel, a stresszel elősegíti a seborrheás bőr kialakulását. Ha ilyen a bőröd, készülj fel, hogy gyökeres életmód-váltásra lesz szükséged!

Ha pedig úgy érzed, egyik-másik típus egyformán jellemző rád, nem kell csodálkoznod: az emberek csak igen kis százaléka rendelkezik tisztán az egyik vagy másik típussal, sokkal jellemzőbb a kevert bőr. Ilyenkor találd meg a közös kezelési pontokat és máris segítettél a bőrödnek, hogy újra puha és szép legyen!

Hozzászólások